5% dintre moldovenii care au între 65 şi 74 de ani, suferă de Alzheimer

23 сентября 2024, 10:36

Cinci procente dintre moldovenii care au între 65 şi 74 de ani, suferă de Alzheimer, cunoscută şi ca boala uitării. Potrivit Ministerului Sănătăţii, procentajul cetăţenilor care ajung să fie afectaţi de această maladie creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Astfel, datele mai arată că boala Alzheimer a fost confirmată şi la 13,1% dintre vârstnicii care au între 75 şi 84 de ani, iar potrivit autorităţilor, peste 33% dintre moldovenii care au peste 85 de ani, suferă de această demenţă.

Demența Alzheimer se manifestă prin dificultatea de a-și aminti evenimentele recente, dezorientare în timp și spațiu, probleme cu planificarea și executarea sarcinilor cotidiene, pierderea spontaneității și a simțului inițiativei, dificultăți în recunoașterea persoanelor cunoscute, incapacitatea de a comunica, schimbări ale dispoziției caracterizate prin anxietate, depresie și iritabilitate, pierderea în greutate cu puțin interes pentru a se alimenta, dar şi declin fizic general și hipersomnolență.

 
La nivel mondial, suferă de demență aproximativ 55 de milioane de oameni, iar 60-70% dintre aceştia, sunt afectaţi de boala Alzheimer. Simptomele specifice acestei boli apar după vârsta de 65 de ani, dar există cazuri cu debut precoce, atunci când maladia se dezvoltă înainte de 65 de ani, iar, deocamdată, încă nu este elucidată pe deplin cauza apariţiei bolii.
 
Tratamentul pentru boala Alzheimer se concentrează pe gestionarea simptomelor, deoarece nu există un remediu complet. Specialiștii recomandă o combinație între tratamentul medicamentos și cel non-farmacologic orientat spre încetinirea progresării maladiei și creșterea calității vieții persoanelor afectate.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ
 
 
 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода