A murit Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte al SUA

30 декабря 2024, 08:32
mm

Fostul preşedinte american, Jimmy Carter, a murit duminică la vârsta de 100 de ani. Deşi Jimmy Carter a părăsit Casa Albă în urma uneia dintre cele mai categorice înfrângeri electorale din epoca modernă americană, a avut parte de o preţuire aparte în timpul vieţii. Şi-a atras, însă, această apreciere deosebită - rezervată marilor personalităţi publice - mai degrabă pentru ceea ce a făcut după ce nu a mai fost preşedinte, potrivit News.ro.

În vârstă de 100 de ani, Jimmy Carter a fost până duminică cel mai longeviv preşedinte american în viaţă. Familia anunţase la 18 februarie 2023 că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi. Între timp, în noiembrie 2023, a condus-o pe ultimul drum pe soţia sa iubită, Rosalynn, care a murit la 96 de ani, după ce în ultimii ani se confruntase cu o demenţă senilă.
 
Viaţa a făcut să-i fie îndeplinită fostului preşedinte democrat şi o ultimă dorinţă: a vrut să o poată vota pe Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie.

Evoluţia moştenirii lui Jimmy Carter este neobişnuită. A părăsit funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.

În 1980, Carter a candidat pentru un nou mandat pe fondul preţurilor ridicate la benzină şi la alte bunuri de consum şi al crizei ostaticilor din Iran. Republicanul Ronald Reagan l-a învins în 44 de state, iar Carter a devenit primul preşedinte ales căruia i s-a refuzat un al doilea mandat din 1932 până în 2020.

Reabilitarea imaginii politice şi publice a lui Carter a început ulterior. Trecerea timpului a netezit asperităţile carierei sale politice. În loc să fie frustrat că nu a câştigat al doilea mandat, el şi-a folosit influenţa şi proeminenţa căpătată în politică pentru a ajuta milioane de oameni. Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru rolul de mediator în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, pentru campania pentru drepturile omului şi pentru că a militat pentru bunăstarea socială în timpul şi după preşedinţie.

Când Carter, care a predat la Biserica Baptistă Maranatha timp de zeci de ani, a fost diagnosticat în 2015 cu o formă de melanom care i se răspândise la creier, el a declarat reporterilor la o conferinţă de presă că este "surprinzător de liniştit" la gândul că mai avea doar câteva săptămâni. Câteva luni mai târziu, însă, el nu mai avea cancer.

"Am avut o existenţă interesantă, aventuroasă şi plină de satisfacţii", a spus chiar Jimmy Carter.

Jimmy Carter se mai face remarcat prin ceva. El şi Rosalynn Carter au fost căsătoriţi timp de 76 de ani - cea mai lungă perioadă din istoria prezidenţială. Povestea lor de dragoste a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit încercărilor vieţii politice. Iar Rosalynn Carter a extins rolul de primă-doamnă.

Jimmy Carter a vrut un guvern "competent şi plin de compasiune", care să răspundă nevoilor poporului american şi aşteptărilor acestuia. Realizările sale au fost notabile, dar într-o epocă în care, ca şi acum, costurile energiei creşteau, inflaţia se accentua şi tensiunile se acumulau, administraţiei sale i-a fost imposibil să îndeplinească aceste aşteptări ridicate.

Jimmy Carter, care rareori îşi folosea numele complet - James Earl Carter, Jr. - s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia. Cultivarea arahidelor, discuţiile despre politică şi devotamentul faţă de credinţa baptistă au fost pilonii educaţiei sale.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

 

 

Все теги

Последние новости

Смотреть все

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода