ANSP: Animalele fără stăpân reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor. Numărul persoanelor agresate, în creştere

05 сентября 2024, 12:36

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă că numărul persoanelor agresate de animalele fără stăpân a crescut. Potrivit datelor ANSP, în primele şase luni ale acestui an, doar în Capitală au fost înregistrate 1225 de victime, ceea ce înseamnă o creşetere cu 9,5% a cazurilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit instituţiei, animalele fără stăpân în localitățile din ţară destabilizează situația epidemiologică, mai ales că au fost confirmate şi şase cazuri de rabie.

" Virusul a fost detectat la 6 animale (1 pisică, 2 câini, 2 bovine și 1 vulpe) în raioanele Florești, Rezina, Comrat, Călărași și Anenii Noi. Astfel, observăm că și animalele domestice sunt antrenate în procesul epizootic, ceea ce denotă apropierea periculoasă a surselor de infecţie rabică de populaţia localităţilor, fapt ce crează condiții reale de apariţie a cazurilor de rabie umană", mai anunţă ANSP.

În acest context, specialiştii reiterează că în Republica Moldova imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul  administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție. De asemenea, ANSP a emis şi o serie de recomandări pentru cetăţeni: Evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâerea lor, hrănirea); abţinerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic; limitarea accesului acestora în locurile de întreţinere a animalelor agricole; vaccinarea animalelor de companie, iar în caz de îmbolnăvire să se adreseze la medicul veterinar; persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a doar 50-70% din cantitate de virus din rană; persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода