În Republica Moldova, circa nouă decese din zece (88%) sunt atribuite bolilor netransmisibile. potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănăttae Publică (ANSP),în anul 2023, cele mai multe decese au fost provocate de bolile aparatului circulator (57,7 %),cancer (17,6%),bolile cronice ale aparatului digestiv (8,3%),bolile cronice ale aparatului respirator (4,6%),diabetul zaharat (1,1 %).
ANSP mai menționează că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, din cauza BNT prioritare, decedează în jur de 41 de milioane de oameni și se estimează, că, până în 2030, numărul ar putea ajunge la 52 de milioane de decese anual. Majoritatea deceselor sunt determinate de bolile cardiovasculare (17,9 milioane),cancer (9,3 milioane),bolile pulmonare cronice (4,1 milioane) și diabetul (2,0 milioane). Este important de menționat că 86% din totalul deceselor prin boli cardiovasculare sunt premature (la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani).
În perioada 15-22 octombrie este marcată săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Potrivit ANSP, în acest an, tema campaniei este "E timpul să fii lider!" și pune accent pe leadership, ca factor esențial în combaterea poverii globale a BNT.
80% dintre bolilor netransmisibile pot fi prevenite, spune ANSA fiind determinate de cinci factori de risc modificabili, precum: consumul de alcool, consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului.
Aboneză-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ