BNM menține rata de bază la 6,5%: inflația încetinește, dar incertitudinile persistă

13 мая 2025, 08:06

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, în ședința din 12 mai, să mențină neschimbată rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la nivelul actual de 6,50% anual. Decizia a fost adoptată în unanimitate și vine în contextul temperării tendințelor inflaționiste și al propagării treptate a măsurilor restrictive aplicate anterior.

Totodată, BNM a hotărât să mențină:

Rata dobânzii la creditele overnight: 8,50% anual;

Rata la operațiunile repo: 6,75% anual;

Rata dobânzii la depozitele overnight: 4,50% anual;

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă: 22%;

Norma rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă: 31%.

Prin această decizie, Banca Națională urmărește ancorarea așteptărilor inflaționiste și revenirea inflației în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0% pe termen mediu.

Inflația rămâne ridicată, dar în scădere
În martie 2025, inflația anuală a fost de 8,8%, în creștere ușoară față de luna februarie, dar încă peste limita superioară a intervalului țintit. Această creștere a fost determinată de ajustarea tarifelor reglementate (gaze, energie electrică și termică) și de scumpirea produselor alimentare ca urmare a secetei din vara anului trecut. Cu toate acestea, cererea internă slabă și scăderea prețurilor internaționale la produse petroliere au avut un efect dezinflaționist.

Prognoze și riscuri
BNM anticipează că inflația va continua trendul descendent până la finalul anului, pe fondul unei cereri agregate interne sub potențial și al unei cereri globale reduse, afectată de tensiunile comerciale internaționale.

Cu toate acestea, riscurile inflaționiste rămân semnificative, inclusiv incertitudinile privind producția agricolă, evoluțiile tarifelor reglementate și tensiunile geopolitice. Banca centrală avertizează că activitatea economică este în continuare influențată de efectele șocurilor de ofertă.

Evoluții macroeconomice
Exporturile au scăzut cu 14,8% în ianuarie-februarie 2025, în timp ce importurile au crescut cu 16%, alimentate de consumul intern și importul de energie electrică.

Dobânzile medii la credite noi au crescut la 8,47%, iar la depozite – la 4,14%, reflectând măsurile restrictive ale BNM.

Creditarea s-a temperat, ca urmare a costului mai ridicat al împrumuturilor.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода