Când se schimbă ora în 2025. Noaptea în care ceasurile se dau înainte și dormim mai puțin

04 февраля 2025, 14:42

În primăvara acestui an, ne vom confrunta, din nou, cu efectele schimbării orei. Mai exact, dormim mai puțin cu oră, deoarece ora 03:00 devine ora 4:00. În 2025, trecem la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, și anume în noaptea de sâmbătă, 29 martie.

Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară. În primăvara anului 2025 se schimbă și ora. Asta înseamnă că, urmează să dăm ceasurile înainte și să trecem la ora de vară.

Când se schimbă ora în 2025

Se schimbă ora de două ori pe an în ţara noastră, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie, când trecem la ora de vară. Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Trecerea la ora de vară presupune o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00.

În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, trecem la ora de vară 2025

Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale. Practica a fost adoptată rapid și în Marea Britanie și alte țări europene în timpul războiului. România a instaurat acest sistem, al schimbării orei, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, ora de vară, respectiv în prima duminică a lunii octombrie, trecerea la ora de iarnă. Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Din 1979, s-a revenit la acest procedeu în țara noastră. Convenţia a fost semnată prin ordonanţă guvernamentală, iar orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

La nivel internațional, sunt state care au renunțat la acest obicei de schimbare a orei

Se trece la ora de iarnă sau vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei. Printre ele sunt: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia. În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată. Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода