Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea

20 мая 2024, 11:33

Faptul că, la nivel mondial, numărul fumătorilor nu scade reprezintă o confirmare că mulți dintre ei fie nu înțeleg pe deplin pericolul acestui obicei dăunător, fie pur și simplu ignoră informațiile importante despre consecințele fumatului. În Moldova, 26.7% din populație fumează activ, scrie Deschide.md

În timp ce nicotina, ca substanță individuală, nu provoacă boli grave asociate fumatului, precum cancerul pulmonar sau bolile de inimă, expunerea pe termen lung la fumul care se formează în timpul arderii tutunului și conține o mulțime de substanțe nocive, cum ar fi gudronul și monoxidul de carbon, poate fi devastatoare. Cu toate acestea, experții în medicină care studiază consecințele fumatului tradițional afirmă că există soluții eficiente pentru reducerea riscului asociat acestui viciu.

Recent, în cadrul Congresului de cardiologie preventivă de la Atena, renunțarea la fumat a fost subiectul sesiunii „Vreau să renunț la fumat: ce mă va ajuta?”. Experții au subliniat un fapt deja bine cunoscut - consumul de țigări tradiționale este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. La conferință a participat și cardiologul Eugeniu Calenici, care este prezent la numeroase evenimente internaționale de cardiologie.

„În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate dovezi din studii clinice conform cărora, dacă o persoană înlocuiește țigările tradiționale cu dispozitive electronice de livrare a nicotinei, cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului, pot exista beneficii în ceea ce privește scăderea colesterolului total, ceea ce va reduce riscul de ateroscleroză și va crește fluxul sanguin prin vase. Aceste rezultate se bazează pe metode experimentale care arată că riscul de boli cardiovasculare va fi mai mic la persoanele care trec la produse fără fum", a declarat Eugeniu Calenici, subliniind necesitatea de a ține cont de factorii de risc comuni atât cei care nu pot fi schimbați, cât și cei care pot fi influențați.

Cardiologul afirmă că majoritatea fumătorilor sunt conștienți de riscurile de a face ateroscleroză, dar le ignoră. Mai mult, potrivit specialistului, fumatul accelerează dezvoltarea aterosclerozei. El a mai menționat că, deși suntem adesea convinși că patologiile sistemului cardiac sunt boli caracteristice doar populației vârstnice, de fapt, ar trebui să începem să ne gândim la prevenirea bolilor cardiace și vasculare încă de la o vârstă fragedă.

„Este important să oferim fiecărui pacient sfaturi despre cum să renunțe la țigări sau la orice alte produse cu nicotină. Este imperativ. Cel mai probabil, un pacient care a făcut infarct miocardic și nu a avut efecte adverse majore asupra calității vieții, nu va renunța la acest obicei. Dar dacă pacientul nu poate renunța la fumat în ciuda tuturor încercărilor, este logic să-i spunem că există o alternativă mai puțin dăunătoare. Desigur, nu este un panaceu, iar cea mai bună soluție pentru un fumător este să evite complet orice tip de produse cu nicotină”, a precizat dr. Calenici.

Beneficiile produselor alternative se bazează pe dovezi științifice, care arată că acestea reduc riscul de pătrundere în organism a unor substanțe nocive, potențial cancerigene. Între timp, dezbaterile în privința fumatului continuă, iar specialiștii sunt în căutare de soluții ce țin de combaterea acestui viciu. Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, Moldova este singura țară din Europa în care numărul fumătorilor continuă să crească în pofida interdicțiilor anuale privind reglementarea produselor din tutun și nicotină.

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода