Cele mai noi modele de drone submersibile ale Australiei şi SUA par desprinse dintr-un film Marvel. Vezi cum arată FOTO

14 мая 2024, 11:20
f1
f1
f2
f3

Ghost Shark și Manta Ray sunt numele unor prototipuri de vehicule submarine fără echipaj - UUV sau drone - introduse recent de Australia și, respectiv, de Statele Unite. Experții spun că dronele submersibile ar putea reprezenta viitorul războiului subacvatic, acestea având capacitatea de a acţiona eficient şi, în acelaşi timp, cu riscuri minime pentru viața umană, potrivit CNN, citează Adevarul.ro.

Australienii i-au întrecut pe americani cu Ghost Shark la viteza de dezvoltare

Dronele aeriene și de suprafață maritimă pot fi controlate cu ajutorul sateliților și al undelor luminoase și radio. Dar ele nu funcționează în același mod în adâncuri. Un studiu publicat în 2023 în revista elvețiană Sensors subliniază că, pentru a fi eficiente, comunicațiile subacvatice necesită mai multă energie, dar tot înregistrează pierderi semnificative de date, din cauza unor variabile precum temperatura, salinitatea și adâncimea apei.

Deşi producătorii noii generații de UUV-uri militare nu spun cum pot fi depăşite aceste probleme de comunicații, Australia a prezentat luna trecută Ghost Shark, un prototip de dronă submersibilă, pe care l-a caracterizat drept cel mai avansat vehicul autonom subacvatic din lume.

"Ghost Shark va oferi Marinei Militare o capacitate de război submarin autonomă, invizibilă și cu rază lungă de acțiune, care poate efectua operațiuni de informații, supraveghere, recunoaștere (ISR) și lovituri precise", se arată într-o declarație a Ministerului australian al Apărării.

Oficialii australieni și cei de la producătorul Anduril Australia au declarat că se așteaptă ca primele modele de producție să fie livrate până la sfârșitul anului viitor. De asemenea, ei au precizat că nu pot împărtăși niciuna dintre specificațiile tehnice privind Ghost Shark, toate informaţiile de acest gen fiind clasificate. Dar au lăudat rapiditatea cu care submersibilul a trecut de la idee la testare, programul fiind demarat în urmă cu doar doi ani.

"A putea fi gata înaintea termenului stabilit iniţial, în limitele bugetului, este ceva destul de inedit", a declarat vicepreședinte senior pentru inginerie al Anduril.

La rândul său, Emma Salisbury, membru al organizaţiei britanice Council on Geostrategy, a precizat că Ghost Shark seamănă foarte mult cu UUV-ul Orca, dezvoltat în SUA.

"Presupun că toate acestea sunt destinate unor seturi de misiuni aproximativ similare - informații, supraveghere, recunoaștere și capacitate de atac, în special în domeniul antisubmarin”", a declarat Salisbury.

Într-un comunicat de presă din decembrie privind livrarea unei prime platforme de testare Orca, un prototip timpuriu, construit de Boeing, Marina americană spunea că acesta este "un submarin diesel-electric de ultimă generație, autonom, fără echipaj uman, cu o secțiune modulară de sarcină utilă pentru a executa o varietate de misiuni".

Având o încărcătură utilă modulară înseamnă că, teoretic, Orca ar putea transporta diferite tipuri de arme, în funcție de sarcină, sau ar putea fi dotat cu echipamente specializate pentru recunoaștere sau, eventual, pentru colectarea de informații.

Dar Orca americană este în lucru de mai bine de un deceniu, se arată în comunicatul Marinei, aşa încât este uimitoare viteza cu care Australia a dezvoltat Ghost Shark.

Chris Brose, directorul de strategie al Anduril, a declarat că firma și Australia sunt pe cale de a dovedi că „aceste tipuri de capacități pot fi construite mult mai rapid, mult mai ieftin și mult mai inteligent”. Anduril Australia a declarat că Ghost Shark, dezvoltat în întregime la nivel național, va fi disponibil pentru export după ce se va alătura flotei navale australiene.

Teste cu Manta Ray

Dar Orca nu este singurul UUV dezvoltat în SUA. Cel mai recent model de dronă american este Manta Ray, de la Northrop Grumman, al cărei prototip a fost testat în largul Californiei de Sud în februarie și martie.

Agenția pentru produse de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA),ramura Pentagonului însărcinată cu dezvoltarea de noi tehnologii, afirmă că punctul forte al Manta Ray constă în modularitatea sa, adică în capacitatea de a schimba încărcăturile utile în funcție de misiune.

Modelul Manta Ray poate fi dezmembrat și încărcat în cinci containere de transport maritim standard, poate fi mutat acolo unde urmează să fie utilizat și reasamblat pe teren, potrivit Northrop Grumman.

"Combinația dintre transportul modular de-a lungul țării, asamblarea pe teren și desfășurarea ulterioară demonstrează o capacitate inedită pentru un UUV foarte mare", a declarat Kyle Woerner, care conduce programul Manta Ray la DARPA, într-un comunicat de presă al agenției. De asemenea, el a precizat că metoda de transport modulară înseamnă că Manta Ray poate economisi energia internă pentru misiunea sa, în loc să o folosească pentru a ajunge la locul de desfășurare.

Nici Manta Ray nu a fost asamblat la fel de repede ca australianul Ghost Shark. Programul său a început în 2020, iar DARPA nu a oferit un obiectiv pentru ca Manta Ray sau o variantă a acestei drone să se alăture flotei americane.

Între timp, China, considerată de armata americană drept o „amenințare tăcută, dar constantă” în Pacific, face, de asemenea, progrese în domeniul UUV-urilor Potrivit experţilor, chinezii dlucrează la astfel de drone submersibile de cel puţin 15 ani şi este posibil să aibă în dezvoltare cel puţin șase UUV-uri extra-large.

În afară de Australia, SUA și China, alte țări care lucrează la UUV-uri sunt Canada, Franța, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Rusia, Coreea de Sud, Ucraina și Marea Britanie.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода