Cine sunt cei trei procurori care râvnesc la şefia Procuraturii Generale

24 мая 2024, 12:02
MyCollages

Trei procurori au rămas în cursa pentru funcţia de şef al Procuraturii Generale. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul interimar al şefului Procuraturii Anticorupţie, Octavian Iachimovschi şi procurorul de la Procuratura Anticorupţie Alexandru Cernei. Aceştia au fost admişi în proba interviului, care va avea loc în data de 30 mai. 

Află detalii despre cine sunt, dar şi ce averi declară. 

Ion Munteanu - are 41 de ani şi a fost numit procuror general interimar, prin decretul semnat de către şeful statului, în octombrie 2022. Munteanu şi-a început cariera în 2006, iar anterior a activat în Procuratura Anticorupţie, acolo unde a avut şi funcţia de şef-adjunct al instituţiei. De asemenea, în 2023, Munteanu a pretins şi la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie, iar la 15 aprilie, curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat Raportul Comisiei de evaluare externă a acestuia, acesta promovând evaluarea externă a integrităţii etice şi financiare. Astfel, actualul procuror general intaerimar, deocamdată, este în cursa pentru două funcţii: de şef al Procuraturii Generale, dar şi de membru al Curţii Supreme de Justiţie. Munteanu şi-a mai încercat norocul la şefia PG şi în iarnă, însă, concursul a fost anulat.  Potrivit declaraţiei de avere, pentru anul trecut, Munteanu a obţinut aproape 485 de mii de lei, adică un salariu lunar de peste 40 de mii de lei. Acesta locuieşte într-o casă de aproape 106 metri pătraţi şi deţine mai multe automobile, dar şi terenuri.

Octavian Iachimovschi - are 38 de ani şi a fost numit adjunct al procurorului şef al Procuraturii Anticorupţie în februarie 2023, iar ordinul a fost semnat de către actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Acesta a fost lector la Universitatea de Studii Europene din 2009 până în anul 2011, atunci când şi-a început activitatea în cadrul la Procuraturii Anticorupţie. Iachimovschi a mai deţinut funcţia de adjunct interimar al şefului Procuraturii Anticorupţie, însă, în 2019 ordinul a fost sistat din motiv că procurorul trebuia să se concentreze pe dosarul " Frauda Bancară". De asemenea, în 2022, Iachimovschi a participat şi la concursul pentru şefia Procuraturii Anticorupţie, dar s-a clasat pe locul doi, concursul fiind câştigat de către Veronica Dragalin. Octavian Iachimovschi a participat şi la concursul din iarnă pentru funcţia de şef al PG, iar potrivit rezultatelor, acesta a obţinut cel mai mare punctaj. Concursul, însă, a fost anulat după ce s-au stabilit mai multe erori intenţionate la acordarea punctajului de către un ex membru CSP. Pentru anul trecut, Octavian Iachimovschi  declară un salariu de aproape 375 de mii de lei, adică aproape 31 de mii de lei lunar. Procurorul locuieşte într-o casă de 100 de metri pătraţi, cumpărată în 2020. De asemenea, acesta mai indică în proprietate două automobile, un teren, un apartament dar şi datorii la bancă de peste un milion de lei. 

Alexandru Cernei - activează în cadrul Procuraturii Anticorupţie din anul 2014 şi a fost înaintat în această funcţie de către Consiliul Superior al Procurorilor. După 7 ani de activitate la Procuratura Anticorupţie, averea lui Cernei a fost verificată de către Autoritatea Naţională de Integritate în urma unei investigaţii jurnalistice. Deocamdată, însă, nu se cunoaşte la ce concluzii a ajuns ANI. De asemenea, Cernei este procurorul care în 2020, a emis o ordonanţă pentru neînceperea urmăririi penale a ex preşedintelui, Igor Dodon în dosarul "kuliok" pe motiv că principala probă din dosar şi anume imaginile video cu sacoşa de bani şi fostul preşedinte, nu ar întruni elementele constituitive ale vreunei infracţiuni. Pentru anul 2023, Cernei indică un  salariu de aproape 324 de mii de lei, adică aproximativ 27 de mii de lei lunar. Procurorul locuieşte într-o casă de 133 de metri pătraţi şi mai deţine un apartament de aproape 81 de metri şi un spaţiu comercial de 65 de metri pătraţi, care ar valora 17 mii de euro. Cernei indică şi două automobile, dar şi datorii de aproape un milon 300 de mii de lei. 

Amintim că etapa de depunere a doarelor pentru şefia Procuraturii Generala s-a încheiat în 15 mai, iar atunci s-au înscris patru candidaţi. În şedinţa de vineri, 24 mai a Consiliului Superior al Procurorilor s-a decis ca Grigore Vornicescu, ex lector universitar, să fie eliminat din concurs pentru că nu întocmeşte toate criteriile acestuia. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода