Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a aprobat facilitarea procesului de obținere a avizelor de racordare la rețea pentru deţinătorii de centrale electrice regenerabile. Decizia a fost luată pentru consolidarea utilizării tuturor capacităților disponibile de generare de energie electrică regenerabilă, având în vedere impactul major al surselor de energie regenerabilă pentru acoperirea consumului de energie electrică,
"Este vorba de mai multe companii care au instalat deja centralele electrice regenerabile cu o capacitate de totală de 31 MW, dintre care o parte 23,5 MW au și avize de racordare valabile, iar 7,5 MW sunt fizic pregătite pentru generarea de energie electrică din surse regenerabile, dar nu dispun de avize de racordare. Cu aceste centrale date în exploatare, Moldova va depăși pragul de 600 MW capacități de generare din surse regenerabile, de peste două ori mai mult decât este capacitatea centralelor termoelectrice din Chișinău și Bălți.
În paralel, Ministerul Energiei în regim de urgență elaborează un proiect de modificare a Legii energiei electrice, care va include un mecanism de responsabilizare pentru deținătorii avizelor de racordare. Acest mecanism prevede introducerea unei garanții financiare, valoarea căreia urmează a fi stabilită de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)
Aceste măsuri sunt menite să deblocheze capacitatea rețelei pentru investitorii reali, care dispun de resursele necesare și care intenționează să finalizeze proiectele de energie verde", anunţă Ministerul Energiei Republici Moldova.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ