”CSM s-a dovedit a fi puternic influențat și politizat” - Mesaj dur transmis autorităților de la Chișinău de un grup de eurodeputați

07 октября 2024, 12:39
apce
apce
462320269_2063621724034561_7607807867350184652_n
462176089_2063621684034565_1067670334116808875_n

21 de  eurodeputați (din 3 grupuri parlamentare diferite: UEL, SOC şi EC) au transmis în adresa Președintelui Republicii Moldova, Președintelui Parlamentului, Prim-Ministrului, Președintelui Curții Constituționale, Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Şefului Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și Ambasadorului UE la Chișinău o scrisoare de susținere a independenței judecătorilor și un apel la autoritățile moldovenești de a respecta standardele Uniunii Europene și valorile statului de drept. Despre aceasta a anunțat judecătorul Victoria Sanduța, care s-a aflat într-o vizită oficială la Consiliul Europei.

”Stimați reprezentanți, În calitate de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dorim să vă atragem atenția asupra evoluțiilor recente și extrem de îngrijorătoare din Moldova, în ceea ce o privește pe doamna Victoria Sanduța, un judecător proeminent din Republica Moldova. Ne exprimăm profunda îngrijorare față de abordarea intimidantă a Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova, care s-a dovedit a fi puternic influențat și politizat în timpul unei ședințe menite să decidă dacă judecătoarea Sanduța ar trebui să își exercite funcția pe viață, în conformitate cu Constituția. Ne exprimăm consternarea față de interogatoriul la care a fost supusă Victoria Sanduța în timpul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, referitor la conținutul postărilor sale pe o platformă de socializare. Regretăm natura întrebărilor adresate de membrii Consiliului judecătoarei, care au avut în mod obsesiv scopul de a determina dacă exprimările acesteia pe pagina personală de Facebook nu erau menite să ofenseze oficiali superiori ai statului. O astfel de abordare subminează grav libertatea de exprimare, iar când este părtinitoare și folosită cu rea-credință pentru a intimida un judecător, devine un fenomen cu adevărat periculos, trimițând un semnal îngrijorător întregului sistem judiciar.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Am aflat, de asemenea, că demiterea judecătoarei Sanduța s-a bazat pe un decret prezidențial, emis în baza unor proceduri retroactiv aplicate din Constituția Republicii Moldova care nu mai există, deoarece aceste prevederi au fost amendate în 2021, iar în noua formulare nu permit președintelui să demită un judecător din funcție după o perioadă de probă de 5 ani.

Un astfel de precedent compromite principiul inamovibilității judecătorilor și trimite un semnal periculos sistemului judiciar, subminând grav o componentă atât de importantă a statului de drept, și anume independența justiției.

Ne exprimăm, de asemenea, îngrijorarea cu privire la declarațiile recente ale unui membru al Consiliului Superior al Judecătorilor și Procurorilor, Ion Guzun, care a afirmat public, într-un program de televiziune: „Trebuie să acceptăm că sistemul judiciar nu este cu siguranță independent, dar trebuie să comunicăm și să cooperăm cu celelalte autorități…”

În concluzie, noi, membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reamintim că, în Uniunea Europeană, la fel ca oriunde, democrația, drepturile omului și statul de drept sunt interconectate la rădăcină. Nu poate exista o democrație autentică fără garanțiile unor alegeri libere și corecte, libertate individuală și o societate civilă activă; nu poate exista o protecție eficientă a drepturilor individuale și a democrației fără instanțe independente, și nu poate exista stat de drept fără legitimitatea democratică a guvernului și drepturi fundamentale substanțiale”, se arată în mesajul scrisorii.

În data de 12 septembrie a fost publicat decretul semnat de preşedintele Republicii Moldova, privind demiterea a șase judecători: Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța, Svetlana Tizu de la Judecătoria Chişinău şi Eugeniu Popovici de la Judecătoria Orhei.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova s-a arată îngrijorată în legătură cu această decizie și a declarat că această situație ridică dubii serioase ce țin de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului judiciar.

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода