Cum păsările din Moldova sunt afectate de schimbările climatice

05 сентября 2024, 13:14

În Republica Moldova, potrivit Silviei Ursul, vicepreședintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova (SPPN) se atestă o extindere a arealului de răspândire la unele specii, în timp ce populațiile de păsări răpitoare sunt în scădere, fapt ce provoacă o creștere a numărului de rozătoare.

Modificările corporale ale păsărilor sunt strâns legate de creșterea temperaturii și schimbările legate de precipitații. Secetele intense și incendiile din ce în ce mai frecvente le distrug zonele de cuibărit. Schimbările climatice le influențează comportamentul, migrația, obiceiurile de depunere a ouălor, li se modifică și dimensiunea, scrie ecopresa.md.

Silvia Ursul afirmă că, în ultimii 30 de ani, la unele specii de păsări se atestă o extindere a arealului de răspândire.

„Putem să dăm exemplul pietrarului răsăritean (Oenanthe isabellina),care, în ultimele decenii, a fost observat frecvent în România și Ucraina. Din 2021, am început să observăm această specie tot mai des și în Republica Moldova. Prezența sa a fost confirmată, iar locațiile concrete de cuibărire au fost identificate în mai multe regiuni ale țării. Specia își are originea în Orientul Mijlociu, dar de câteva decenii s-a extins și în Europa”, spune Ursul.

Populațiile păsărilor răpitoare sunt în scădere însă, ele fiind influențate de un complex de factori datorat schimbărilor climatice și activităților umane.

„Majoritatea speciilor răpitoare ajung la maturitate sexuală în anul 4-5 de viață, ceea ce înseamnă că trebuie să trăiască într-un habitat optim pentru a supraviețui. Din păcate, habitatele de la noi sunt în continuă degradare, iar asta înseamnă că păsările trebuie să se mulțumească cu habitate suboptimale”, spune Silvia.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода