
Curtea Supremă a Regatului Unit a stabilit miercuri că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic, nu pe identitatea de gen, transmite Agerpres.
Decizia ar putea avea consecințe importante pentru transsexualii britanici și ar putea avea un impact și în Statele Unite.
Procesul care s-a încheiat astfel începuse în 2018, când asociația feministă For Women Scotland (Pentru Femei - Scoția, n. red.) a dat în judecată guvernul Scoției.
"Decizia unanimă a acestei curți este că termenii "femeie" și "sex" din legea privind egalitatea din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic', au apreciat magistrații celei mai înalte instanțe britanice. Curtea a dat totodată asigurări că persoanele transsexuale beneficiază de protecția legii "nu doar împotriva discriminării prin prisma caracteristicii protejate a schimbării de sex, ci și împotriva discriminării directe, a discriminării indirecte și a hărțuirii legate de genul dobândit".
Sentința a fost întâmpinată de câteva zeci de militante din For Women Scotland cu strigăte de bucurie. Una din ele a reacționat spunând "Tremur (...) Este o zi mare".
Susan Smith, co-directoare a grupului, a declarat: "Credeam că drepturile femeilor vor da înapoi, iar astăzi judecătorii au spus ceea ce am crezut întotdeauna: femeile sunt protejate prin sexul lor biologic. Femeile pot de acum să se simtă în siguranță știind că serviciile și spațiile desemnate pentru femei sunt rezervate femeilor".
Unele asociații ale minorităților sexuale - LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali și alte categorii) afirmaseră că se tem că femeile transsexuale nu vor mai avea acces în anumite locuri, cum ar fi centrele de adăpost pentru femei.
Disputa a fost legată de interpretarea legii britanice din 2010 cunoscute ca Equality Act - Legea egalității. Guvernul Scoției apreciase că textul este clar în sensul că o femeie transsexuală care a obținut un certificat de recunoaștere a genului (GRC) după tranziție este considerată femeie și are dreptul la aceleași protecții ca și ale celor declarate de sex feminin la naștere.
Printre susținătorii For Women Scotland se numără scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter. Rezidentă în Scoția, ea a luat de mai multe ori poziție în chestiunea respectivă, fiind acuzată de transfobie din acest motiv.
Asociația a obținut inițial câștig de cauză în justiția scoțiană, dar ulterior, în 2023, a pierdut de două ori.
Conservatorii, care au pierdut alegerile din Regatul Unit în vara lui 2024, se angajaseră ca în cazul unei victorii să "clarifice" legea astfel încât termenul "sex" să fie limitat la sexul biologic.
Conform datelor comunicate în noiembrie de guvernul Scoției, începând din 2004 circa 8.500 de persoane din Regatul Unit au primit GRC, certificatul prin care li se recunoaște sexul ales, diferit de cel biologic. Executivul de la Edinburgh a supus la vot în 2022 o lege pentru facilitarea schimbării de sex fără aviz medical, începând de la vârsta de 16 ani, dar guvernul de la Londra, format atunci din conservatori, a blocat textul.
Prin urmare, în ianuarie 2023, autoritățile scoțiene au fost nevoite să anunțe suspendarea transferurilor în penitenciare pentru femei ale deținuților transsexuali cu antecedente de violență împotriva femeilor. Două astfel de cazuri au șocat opinia publică, reamintește AFP.
Și instanțele americane țin cont de jurisprudența britanică. Din ianuarie, când a revenit la Casa Albă, președintele Donald Trump s-a îndreptat împotriva transsexualilor din SUA, intenționând să excludă persoanele respective din forțele armate și să restrângă procedurile de schimbare a sexului înainte de vârsta de 19 ani.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ