Dezastru ecologic în Marea Neagră după scufundarea a două tancuri petroliere rusești. Unul dintre vase era construit în 1969, iar presa rusă scrie că transporta aproximativ 4.300 de tone de păcură. O altă navă a suferit şi ea avarii. Reprezentanții Greenpeace au transmis un avertisment privind impactul asupra Mării Negre, scrie Libertatea.ro
Un petrolier rusesc care transporta mii de tone de produse petroliere s-a rupt în două, duminică, în timpul unei furtuni puternice, deversând petrol în strâmtoarea Kerci, în timp ce un alt petrolier era în pericol după ce a suferit avarii, au declarat oficialii ruşi.
"Orice scurgere de petrol sau produse petrochimice are potențial grav. Este probabil să fie determinată de vântul și curenții dominanți (care se deplasează acum spre nord-est) și, în condițiile meteorologice actuale, este posibil să fie extrem de dificil de reținut", a avertizat dr. Paul Johnston, șeful laboratoarelor de cercetare Greenpeace.
"Orice impact asupra mediului va depinde de tipul de petrol vărsat. Uleiurile grele reziduale vor avea tendința de a provoca pagube mai vizibile decât fracțiunile rafinate și gazele petroliere, care vor avea tendința de a se dispersa și de a se descompune destul de rapid", arată specialiștii.
"Având în vedere potențialul de impact semnificativ asupra mediului, atenția ar trebui, după salvarea echipajului, să fie încercarea de a minimiza orice scurgere ulterioară, dacă este posibil. Dacă navele se scufundă, atunci există pericolul eliberării de petrol și produse petrochimice pe o perioadă mai lungă", a avertizat dr. Paul Johnston, șeful laboratoarelor de cercetare Greenpeace.
Această regiune a suferit deja de o scurgere de petrol în 2007, când 1,2 milioane de tone de petrol au ajuns în mare. S-a soldat cu pagube grave ale mediului, observate chiar si la un an de la accident.
"Greenpeace Ucraina va continua să monitorizeze situația. Organizația de mediu face apel la autoritățile ruse să depună toate eforturile pentru a atenua sau reduce impactul asupra mediului al scurgerii de petrol și să retragă navele marinei, oprind militarizarea regiunii", a anunțat Greenpeace.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ