Donald Trump va aștepta 11 săptămâni pentru a deveni oficial președinte al SUA. MOTIVUL

07 ноября 2024, 08:48
trump

Donald Trump se va întoarce la Casa Albă după ce a învins-o pe Kamala Harris în alegerile prezidențiale din SUA din 2024. Cu toate acestea, el nu va depune jurământul până în ziua inaugurării, pe 20 ianuarie 2025, scrie DW, citează Digi24. Așadar, inaugurarea sa oficială nu va avea loc decât peste 11 săptămâni. Până atunci, este pregătită tranziția între cele două administrații, în timp ce validarea votului continuă în cele 50 de state.

De altfel, în acest interval de timp veți vedea că vă întâlniți cu două denumiri – președintele ales (care este Trump) și președintele în funcție (care este Biden).

Care este scopul acestei așteptări de 11 săptămâni? Franța, de exemplu, își învestește președintele la doar 10 zile după alegeri. În Regatul Unit, câștigătorul alegerilor generale este învestit în funcție a doua zi.

Timp de peste un secol, SUA nu și-a învestit președintele până în martie, lăsând în funcție pentru încă patru luni o administrație care a fost votată. Acest lucru s-a schimbat în 1933, odată cu ratificarea celui de-al 20-lea amendament la Constituția SUA, în plină criză economică provocată de Marea Depresiune. Acesta a mutat Ziua Inaugurării de la 4 martie la 20 ianuarie.

La acea vreme, țara se confrunta cu un șomaj de 25%, cel mai ridicat din istoria SUA. Franklin D. Roosevelt, proaspăt ales, aștepta să intre în funcție, în timp ce actualul Herbert Hoover era „aproape ieșit de la Casa Albă”, a scris Matt Dallek, istoric și profesor de management politic la Universitatea George Washington din SUA, într-un e-mail pentru DW.

Mișcarea a fost făcută „pentru a limita șansele de haos, instabilitate și un guvern fără lider”, a spus el.

Procesul de la alegerea președintelui SUA la inaugurare este complex deoarece, după cum a scris Erik Engstrom, profesor de științe politice la Universitatea din California, Davis, într-un e-mail pentru DW, „mecanismul electoral al SUA este foarte descentralizat”.

După închiderea urnelor în ziua alegerilor, voturile sunt numărate de către lucrătorii din mii de circumscripții electorale individuale din întreaga țară. Aceste rezultate sunt, în general, raportate la o bază de date la nivel național în seara alegerilor. Acesta este modul în care țara află cine se estimează că a câștigat cursa.

Dar, deși aceste rezultate inițiale timpurii reflectă aproape întotdeauna un câștigător clar, ele sunt considerate neoficiale și necertificate.

După noaptea alegerilor, procesul de certificare începe în fiecare stat. Aceasta implică sarcini precum examinarea buletinelor de vot care au fost respinse de mașinile de vot, numărarea buletinelor de vot care au sosit după alegerile oficiale - de la cetățenii americani care locuiesc în străinătate, de exemplu - și gestionarea oricăror conflicte legate de numărarea voturilor în cadrul statului sau al municipalităților sale.

Numărătoarea voturilor Congresului

Congresul se reunește la 6 ianuarie pentru a număra voturile electorale primite de la cele 50 de state americane. Vicepreședintele SUA prezidează și anunță câștigătorul. În 2021, Donald Trump a afirmat în mod fals că alegerile din 2020 i-au fost „furate”, ceea ce i-a înfuriat suficient pe susținătorii de extremă dreapta ai lui Trump încât să ia cu asalt Capitoliul SUA pe 6 ianuarie pentru a încerca să oprească numărarea voturilor. Joe Biden a fost anunțat drept câștigător în acea zi.

Pe parcursul următoarelor două săptămâni, până la Ziua Inaugurării, care va avea loc la 20 ianuarie, viitorul președinte al SUA își va anunța cabinetul. Acesta include, de exemplu, secretarul de stat, secretarul apărării și procurorul general.

În cazul rar în care există o egalitate și ambii candidați primesc 269 de voturi din Colegiul Electoral sau niciunul nu primește cele 270 necesare, Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului SUA) are sarcina de a decide câștigătorul.

Cronologia noiembrie-ianuarie, de la alegeri la inaugurare, descrisă în Constituția SUA, are și o componentă logistică.

Acesta "este oarecum un artefact istoric", a declarat pentru DW Michael Berkman, profesor de științe politice la Universitatea de Stat Pennsylvania din SUA.

"Era nevoie de mult timp pentru a veni la New York pentru inaugurare din cele 13 state originale", a spus el, referindu-se la cele 13 colonii care existau când a fost fondată Constituția SUA în 1789.

Timpul de călătorie până la centrul guvernului SUA, situat în New York la acea vreme, a jucat un rol important în modul în care au fost concepute întregul guvern și procesele sale, a explicat el.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Все теги

Последние новости

Смотреть все

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода