Epopeea licitațiilor trucate la Aeroport continuă. Schimbul de replici dintre Chicu și Cojuhari

17 июля 2024, 14:35

Epopeea licitațiilor trucate la Aeroportul din Chișinău continuă. Fostul premier, Ion Chicu, s-a arătat revoltat de încercările guvernanților de a schimba Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, după ce Curtea Constituțională a anulat amendamentul deputatului PAS, Radu Marian, prin care a fost majorat termenul de dare în chirie a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC),de la 3 până la 5 ani.

Ion Chicu spune că pentru a se asigura că va fi un rezultat satisfăcător, guvernanții au ales o altă strategie.

”Сa să se asigure pentru AIC, au scos, de exemplu, din lista obiectivelor pasibile de privatizare ... teatrele. Deci, teatrele se pot privatiza. Eu sper foarte tare că este o eroare la dânșii. Palatul Republicii, deja după modificarea respectivă în Guvern și o să vedem în Parlament și atrag atenția deputaților din opoziție să nu scape momentul acesta, așadar, Palatul Republicii nu se mai regăsește în lista obiectivelor nepasibile privatizării, adică ăștia pot să scoată Palatul Republicii la privatizare. Și Casa Presei iar vor s-o scoată. Noi, în 2020, am restituit-o la Guvern, înapoi statului. Dacă în asemenea condiții are loc deetatizarea eu sunt împotrivă. În alte condiții chiar salut și fac tot ce este posibil ca să aducem cât mai mulți investitori în țară”, a declarat Ion Chicu la Canal 5.

De cealaltă parte, Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietăți Publice (APP),a venit cu un mesaj prin care susține că declarațiile lui Chicu sunt false.

”Modificarea Anexei la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice aduce o claritate în statutul proprietăților. Nu, nu vinde nimeni palate sau teatre – acestea nu mai au statut de întreprindere de stat, pe parcursul ultimilor ani fiind reorganizate în instituții publice. Prin definiție, o instituție publică nu poate fi privatizată exact cum nu poate fi privatizată oricare altă autoritate publică. Prin urmare este logică excluderea lor din lista de întreprinderi de stat nepasibile privatizării, fiindcă nu există așa întreprinderi de stat. Aeroportul Internațional Chișinău este și va rămâne în proprietatea statului, după rezultatele financiare (2023 - profit 208 mil lei, 6 luni 2024 - profit peste 100 mil lei) putem constata că este gestionat bine. În privința spațiilor comerciale, va fi depus tot efortul ca printr-un proces transparent acestea să fie date în folosință la un preț mult mai avantajos și chiriașul actual să fie înlocuit cu o companie de talie internațională”, a scris Roman Cojuhari pe Facebook.



Imediat a venit replica lui Ion Chicu, printr-o postare a juristului Fadei Nagacevschi.

”Roman Cojuhari nu face diferență dintre întreprinderea de stat ca complex patrimonial unic (complex de bunuri) și întreprinderea de stat ca subiect de drept (persoană juridică). În lista bunurilor nepasibile privatizării, se includ și se exclud nu persoane juridice, dar complexul patrimonial unic(complex de bunuri). Nu poți privatiza persoane, dar bunuri. Excluderea unui bun sau complex de bunuri din lista bunurilor nepasibile privatizării din lege, nu-l mai protejează de privatizare, Guvernul având posibilitatea să mai înstrăineze bunurile și ca active neutilizate. Dacă ești bine și intenționat și doar faci rectificarea urmare a schimbării formei de organizare a persoanei juridice, atunci indici denumirea generică nouă a complexului patrimonial unic, dar nu excluzi complexul de bunuri de sub protecția legii. Faptul că ai reorganizat persoana juridică, nu poate fi argument serios pentru a scoate complexul de bunuri al persoanei juridice reorganizate din lista bunurilor nepasibile de privatizare. Altfel, fie ești prost intenționat, fie manipulezi. Restul sunt figurații ieftine cu scop de a ascunde potențialul atac raider asupra bunurilor statului”.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativg

Mai multe licitații privind chiria spațiilor comerciale de la aeroport au fost amânate. Ultima decizie de a opri concursul a avut loc după ce Curtea Constituțională a declarat că amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în aeroportul de la 3 la 5 ani, este neconstituțional.

CITEȘTE ȘI: Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost suspendată din nou

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода