Experiment ANSA: Ce se întâmplă cu produsele precum iaurt, ouă fierte și salată cu maioneză, ținute câteva ore la soare

29 июля 2025, 11:00

ANSA a realizat un experiment cu expunerea produselor alimentare perisabile la temperaturi caniculare. Chiar din primele ore unele produse devin un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA),de comun cu Laboratorul de încercări a produselor alimentare au realizat un experiment cu mai multe tipuri de produse alimentare perisabile, pentru a dovedi efectele temperaturilor ridicate asupra siguranței produselor alimentare, respectiv, asupra sănătății umane.

Au fost selectate produsele: mezel fiert, cașcaval, iaurt, ouă fierte și salată cu maioneză.

În rezultat:

1. În proba de salată cu maioneză, în decursul a doar 4 ore, s-au dezvoltat Bacterii coliforme, iar în a doua zi și-au făcut apariția și bacterii de genul: E.coli. Tot din ziua întâi, s-a constatat dezvoltarea atât a drojdiile (au crescut cu peste 2 mii ori),cât și a mucegaiurile, care au crescut în mod exponențial. De asemenea, numărul total de colonii în salata cu maioneză a crescut de câteva zeci de mii ori. Menționăm că, salatele au un termen de valabilitate foarte scurt, din cauza conținutului ridicat de apă și a ingredientelor perisabile (ouă, castraveți, tomate, ceapă, maioneză). La temperatura +10°C termen de valabilitate recomandat este de 2–4 ore maximum.

2. Proba de ou fiert: faptul că oul fiert este considerat a fi stabil la temperaturi ridicare – este un mit. Chiar în a doua zi și-au făcut apariția bacteriile coliforme iar mirosul a devenit impropriu la sfârșitul primei zile.

3. În proba de iaurt: din prima zi și-au făcut apariția drojdiile, iar în a doua zi – mucegaiurile.

4. În proba de mezel (salam) – pe perioada de studiu, nu s-a depistat prezența bacteriilor coliforme, Escherichia Coli, dar din ziua 2 (12:00, t = 28ºC),s-a observat o evoluție de creștere a mucegaiului și a drojdiilor, peste 300 ori.

5. În proba de cașcaval: conform datelor privind indicii organoleptici ai cașcavalului, pe perioada păstrării, în condiții fără regim termic optim, timp de 48 de ore, nu s-au atestat schimbări substanțiale privind aspectul și mirosul, dar conform rezultatelor microbiologice este evident că cașcavalul este supus unor schimbări nedorite, cum ar fi apariția mucegaiului, drojdiilor, ceea ce poate duce în eroare consumatorul și poate avea consecințe grave asupra sănătății.

ANSA precizează că toate produsele au fost procurate din unitățile de comerț în ambalaj original de la producător, pentru a exclude contaminarea în timpul manipulării. Produsele au fost porționate, în condiții sterile, a câte 14 eșantioane/fiecare produs și păstrate în recipiente sterile, în condiții fără regim termic optim, expuse la temperaturi de la 23-35°C (într-o geantă termoizolată).

Produsele au fost analizate atât la indici microbiologici, cât și la cei fizico-chimici și organoleptici, în intervalele de ore 8:00, 12:00 și 16:00, în decursul de 48 de ore, de către Laboratorul de încercări a produselor alimentare din cadrul IP Centrul Național Sănătatea Animalelor, Plantelor și Siguranța Alimentelor.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода