Fermierii: " Este iresponsabilă şi superficială atitudinea ministerului cu care tratează criza agricultorilor"

19 августа 2024, 10:24

Producătorii de cereale din ţară acuză autorităţile că au o atitudine "iresponsabilă şi superficială" atunci când vine vorba despre criza cu care aceştia se confruntă. Mai exact, fermierii afectaţi de secetă fac referire la recomandările pe care le-au primit recent de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în care sunt incluse tehnici  pentru a proteja culturile de câmp de efectele negative ale secetei. Potrivit producătorilor, măsurile ministerului ar fi ineficiente, iar soluţiile propuse fac parte din nişte rapoarte mai vechi ale Centrului Naţional de Cercetare şi Producere a Seminţelor. 

" Mai mult de 30 zile a durat ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor să publice recomandările mult așteptate pentru agricultorii afectați de secetă la culturile de câmp, mare atenție !!! Doar abia o singură cultură - cea de porumb !!! Citind minuțios documentul am constatat că aceste recomandări sunt fragmente din mai multe lucrări științifice deja raportate cu mulți ani în urmă, rapoarte care Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor dar și Ministerul le au atât pe suport de hârtie tipărite sub formă de cărți, ghiduri, etc... cât și în format electronic.

Concluzia evidentă este că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut nevoie de mai mult de 30 zile ca „Să transcrie sau să copie” (să facă copy/paste) la câteva abzațuri de 6 pagini.

Considerăm IRESPONSABILĂ și SUPERFICIALĂ atitudine cu care Ministerul tratează CRIZA prin care trece Agricultura din Moldova la ziua de azi. Agricultorii dar și părțile implicate (furnizorii de inputuri și instituțiile de finanțare) au nevoie de un model economic bine argumentat în cifre, care să le permită fermierilor nu să se mențină în viață ca să nu moară de foame, ci să susțină persoanele angajate de ei, cotașii, să plătească impozitele locale și de stat, și să le rămână bani pentru investiții în tehnologii performante " mai explică producătorii de cereale.

Precizăm că pentru ziua de marţi, 20 august, fermierii afectaţi de secetă sunt aşteptaţi la o întrevedere cu premierul Dorin Recean. Cu toate acestea, agricultorii au anunţat că vor veni la discuţii cu Recean, doar dacă va asista şi preşedintele Maia Sandu, dar şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

CITEŞTE ŞI: Savanții au venit cu un set de recomandări pentru agricultorii din Moldova, menite să prevină și să reducă impactul secetei asupra culturilor

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi corect

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода