
Franța va atinge marți, 1 iulie, vârful unui val de caniculă extremă, cu temperaturi de până la 41°C în mai multe regiuni, potrivit Météo-France, citată de AFP. Parisul este în prezent sub cod roșu de caniculă, cel mai ridicat nivel de alertă sanitară, fiind pentru prima dată din august 2020 când capitala franceză se confruntă cu o astfel de situație.
Autoritățile au impus restricții severe de circulație, limitând accesul în oraș doar pentru vehiculele puțin poluante și reducând limitele de viteză cu 20 km/h. În același timp, vârful Turnului Eiffel va rămâne închis publicului până miercuri, ca măsură de precauție. În total, 16 departamente franceze sunt vizate marți de codul roșu, în timp ce alte 68 rămân sub cod portocaliu.
Valul de caniculă, cel de-al 50-lea la nivel național din 1947, este determinat de un anticiclon puternic care blochează pătrunderea maselor de aer mai reci, accentuând încălzirea în straturile inferioare. Potrivit meteorologilor, acest episod este excepțional prin intensitate, durată și extindere geografică, având un impact semnificativ asupra sănătății populației.
Ca urmare, aproximativ 1.350 de școli publice vor fi închise total sau parțial marți, de două ori mai multe decât în ziua precedentă, iar populația este sfătuită să evite expunerea la soare între orele 11:00 și 21:00 și să petreacă zilnic două-trei ore în locuri răcoroase sau climatizate.
Situația rămâne critică și în alte țări europene:
În Portugalia, valul de căldură s-a mai atenuat ușor, dar se menține cod portocaliu în opt districte. Temperaturile pot atinge până la 40°C în zonele interioare.
În Spania, după un weekend cu un record de 46°C, temperaturile vor scădea ușor, însă în regiunile Córdoba, Badajoz și Sevilla, maximele vor depăși în continuare 40°C.
În Italia, în nord-vestul țării, ploile torențiale au provocat luni o creștere bruscă a nivelului apei și cel puțin un deces.
Experții climatologici avertizează că astfel de episoade de căldură extremă vor deveni din ce în ce mai frecvente și intense, pe fondul schimbărilor climatice accelerate. Potrivit GIEC/IPCC, fiecare grad suplimentar de încălzire duce la o creștere cu 7% a cantității de precipitații în timpul furtunilor.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ