Grădinițele din Republica Moldova au liber la organizarea alimentației copiilor prin sistemul de catering. Guvernul a aprobat miercuri, 3 iulie, un proiect de hotărâre în acest sens. Măsura este destinată instituțiilor de educație timpurie care nu dispun de un bloc alimentar propriu sau care întâmpină dificultăți în pregătirea mâncării.
Compania de catering care furnizează servicii de alimentație trebuie să aibă autorizații pentru activități de catering și pentru transportul alimentelor, conform legislației în vigoare. Meniul zilnic va fi elaborat de personalul medical al instituției de educație, pe baza unui model pentru 10 zile. Acesta va fi coordonat cu bucătarul-șef, managerul grădiniței și un specialist în nutriție, iar apoi aprobat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
”Astfel ca, copiii să aibă acces la alimente de calitate, diversificate și de calitate, ca să contribuie la sănătatea și dezvoltarea optimă a copiilor”, a spus ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ședinței de Guvern.
Proiectul mai prevede dotarea grădinițelor cu sisteme de ventilare mecanică, esențiale pentru menținerea unui microclimat sănătos în interiorul clădirilor.
În anul 2023, în Republica Moldova activau 1479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% în mediul rural și 23,7% în mediul urban.