Pe piața bancară se cristalizează o tendință tot mai accentuată. Două bănci dețin mai mult de jumătate din portofoliul de credite și depozite în lei. Alte trei se mențin în marja de profit, iar celelalte nu mai fac față competiției.
86% din creditele sunt oferite de cinci din 11 bănci
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în luna februarie, soldul creditelor ajungea la 64 de miliarde de lei (GRAFIC 1). Din această sumă, 24 de miliarde sau 37,5 la sută îi reveneau unei singure bănci – Moldova-Agroindbank (MAIB). Urmează Moldindconbank (MICB),al cărei portofoliu de împrumuturi era 14 miliarde de lei, cu o pondere de 21,8 la sută în total. OTP Bank avea oferite 7,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 11,4 la sută din portofoliul total al creditelor, iar soldurile Victoriabank și ProCreditBank erau de 6,5 și, respectiv 3,4 miliarde de lei. Acestora le reveneau 10 la sută și, respectiv, 5,3 la sută din total. Împreună, cele cinci instituții financiare dețineau 86 la sută din portofoliul de credite, în timp ce 14 la sută le revin celorlalte șase bănci de pe piață.
88% din depozite sunt păstrate de cinci din 11 bănci
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în luna februarie, soldul creditelor ajungea la 64 de miliarde de lei (GRAFIC 2). Din această sumă, 24 de miliarde sau 37,5 la sută îi reveneau unei singure bănci – Moldova-Agroindbank (MAIB). Urmează Moldindconbank (MICB),al cărei portofoliu de împrumuturi era 14 miliarde de lei, cu o pondere de 21,8 la sută în total. OTP Bank avea oferite 7,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 11,4 la sută din portofoliul total al creditelor, iar soldurile Victoriabank și ProCreditBank erau de 6,5 și, respectiv 3,4 miliarde de lei. Acestora le reveneau 10 la sută și, respectiv, 5,3 la sută din total. Împreună, cele cinci instituții financiare dețineau 86 la sută din portofoliul de credite, în timp ce 14 la sută le revin celorlalte șase bănci de pe piață.
Patru din 11 bănci au totalizat 83% din profitul obținut în 2023 de întregul sistem
În general, ultimii trei ani au fost deosebit de reușiți pentru sistemul bancar. După anul 2020, când pandemia a redus cu 27 la sută profitul în sector, au urmat doi ani cu salturi de peste 50 la sută. În 2023, creșterea a fost de peste patru miliarde de lei sau cu 12,5 la sută față de 2022 (GRAFIC 3). Mai mult de 83 la sută din cele patru miliarde le-au revenit acelorași lideri – MAIB, MICB, OTP Bank și Victoriabank. Deși se află pe locul trei în acest clasament, OTP Bank a înregistrat cea mai impresionantă creștere de profit, cu tocmai 89 la sută, ceea ce îi permite să mizeze pe o dezvoltare stabilă.
Cinci-șase bănci din cele 11 care există în Republica Moldova se află în zona de supraviețuire. Pentru ele, singura soluție ar fi atragerea unor investitori puternici din Occident, care să aducă noi instrumente financiare și oferte competitive. În caz contrar, sectorul se va curăța și numărul jucătorilor ar putea chiar să se înjumătățească.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ