Guvernul cere modificarea de urgenţă a legislaţiei, pentru a nu rata 50 MILIOANE EURO

15 ноября 2024, 11:21
guvern
guvern
img

Pentru a nu rata circa un miliard de lei asistenţă financiară de la UE, Ministerul Finanţelor a solicitat de la Parlament modificarea în regim de urgenţă a Legii privind Zonele Economice Libere (ZEL).

Este vorba de intrarea în buget a tranşei trei, aferentă Memorandumului de Înţelegere din Republica Moldova şi Uniunea Europeană semnat pe 22 iunie 2022, valoarea asistecrnţei financiare fiind de 50 milioane euro (circa un miliard de lei),dintre care 45 milioane euro constituie împrumut, iar 5 milioane euro sunt grant, transmite Mold-Street.com. 

Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru ca banii incluşi deja în bugetul de stat pentru 2024 să fie debursaţi, până pe 25 noiembrie trebuie realizate anumite condiţionalităţi. În scrisoarea Ministerului Finanţelor adresată Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării şi Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe se menţionează că Parlamentul urmează să abroge în regim de urgenţă „art.7, alin.41 din Legea 440/2001 privind Zonele Economice Libere, care prevede scutirea de taxe vamale pentru mărfurile importate prelucrate în Zonă”.

Necesitatea adoptării de urgenţă este motivată de Ministerul Finanţelor şi prin faptul că, în aşteptarea debursării celor 50 milioane de euro, a fost diminuată cu peste un miliard de lei valoarea VMS ce ar urma să fie emise pentru finanţarea deficitului bugetar.

Dar, în legea menţionată de Ministerul Finanţelor, un alineat cu numărul 41 nu există, iar alineatul 41 a fost anulat încă un an în urmă, arată baza de date legis.md.

În acelaşi timp, în Parlament a fost înregistrată o iniţiativă a deputaţilor PAS, Radu Marian şi Dorian Istrati, privind modificarea în regim prioritar a Codului Vamal şi anume a unor prevederi din articolul 427.

Ce propun deputaţii: menţinerea pentru ZEL a actualului regim vamal, ce prevede scutirea de taxe vamale doar până la 1 ianuarie 2029 şi nu până la 1 ianuarie 2034, cum este stipulat în noul Cod Vamal, aprobat de actuala guvernare în 2021 şi care intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Adică termenul facilităţilor vamale se reduce cu 5 ani.

De asemenea, se propune „aplicarea metodei alternative de calculare a valorii la importul produselor în ZEL, calcularea în baza inputurilor care se conţin în produsele prenotate, în conformitate cu art.83 Codul Vamal UE şi art.96 Codul vamal 95/2021 – 1 ianuarie 2029 – 1 ianuarie 2034”.

Deputaţii susţin că modificările nu vor afecta sectorul privat şi anume pe rezidenţii zonelor economice libere, care vor beneficia „în continuare de un regim preferenţial de activitate”.

Totodată, se afirmă că regimul preferenţial se va menţine şi după 1 ianuarie 2029, „când taxa vamală se va aplica nu pentru întregul produs, dar doar la inputurile din acel produs, care nu au origine preferenţială/care au taxă vamală”.

„Prin urmare, proiectul şi modificările aferente stimulează în continuare investiţiile şi crearea locurilor de muncă în zonele economice libere”, susţin autorii.

Deputatul PAS, Radu Marian, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, a precizat pentru Mold-Street.com că aceste modificări se referă doar la un grup restrâns de rezidenţi (4% din total) din zonele economice libere, care livrau producţia nu doar la export, ci şi pe teritoriul Republicii Moldova. Altfel spus, ei erau favorizaţi. „Prin aceste modificări Republica Moldova nu va mai permite practicile de eludare a taxelor vamale (circumvention)”, a afirmat Radu Marian.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода