Guvernul modifică Legea privind statutul militarilor, pentru a atrage cât mai mulți soldați

26 августа 2024, 14:05

Guvernul a pregătit un șir de modificări la Legea cu privire la statutul militarilor, scopul cărora este de a face mai atractiv serviciul militar prin contract. Una dintre aceste prevederi le va permite militarilor prin contract să participe în proiecte de dezvoltare finanțate din surse externe.

”Serviciul militar prin contract presupune un regim de viață și de activitate mai intens decât un serviciu civil, cu restricții și interdicții dure, iar în anumite cazuri, nivelul de stres, efortul fizic, intelectual și psihologic depășesc cu mult nivelul normal, inclusiv persistă condiții de risc sporit pentru viață și sănătate. Cu regret, măsurile de protecție socială aplicabile în prezent, nu sunt suficiente pentru a compensa condițiile în care militarii prin contract sunt obligați să-și îndeplinească serviciul”, precizează autorii inițiativei.

Astfel, militarii prin contract pe lângă concediul paternal de care pot beneficia, vor dispune de dreptul la concediul „în cazul adoptării copiilor nou-născuți sau luării sub tutelă a acestora”.

Totodată, noile prevederi le vor permite să călătorească gratuit în toate tipurile de transport rutier în trafic local, cu excepția
taximetrelor.

Instituțiile de învățământ în domeniul milităriei vor dispune de spațiu de manevră, ”deoarece din actualele prevederi ale alin.(7) la articolul prenotat rezultă expres că acestea pe lângă pregătire la specialitățile militare (infanterie, artilerie, transmisiuni) urmează să pregătească studenții și la o specialitate civilă, ceia ce, la moment, este dificil de realizat”.

Militarii prin contract vor putea ieși mai devreme la pensie, în cazul în care își vor lua concediu pentru îngrijirea copilului, deoarece această perioadă va fi inclusă în vechimea în muncă și cea calendaristică în serviciul militar. ”Reieșind din faptul că concediul de îngrijire a copilului poate fi acordat nu numai femeilor dar și bărbaților, acest subiect este actual pentru întregul efectiv al Armatei Naționale precum și pentru
efectivul Inspectoratului General de Carabinieri care, de asemenea, nu beneficiază de un astfel de drept”, se mai precizează în document.

Cheltuieli pentru noile prevederi

Implementarea prevederilor proiectului de lege are impact sub formă de costuri. Cheltuielile financiare sunt legate de dreptul de a beneficia de pensie mai devreme, decât în condițiile actuale și constă din sumele achitate în viitor pentru militarii care vor trece în rezervă.

Astfel, reieșind din numărul militarilor prin contract care, teoretic, vor putea trece în rezervă mai devreme din considerentul că vor obține dreptul ca perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani să se includă în vechimea calendaristică în serviciul militar, costul maxim al implementării proiectul dat va fi de peste 6,4 milioane de lei pentru perioada anilor 2025-2027.

Abonează-te la canalul nostrud e TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода