În acest an indemnizația deputaților pentru transport a crescut cu până la 10.000 lei/lună

09 декабря 2024, 16:42

Salariile deputaților au rămas în acest an la nivelul de 19.000 de lei, însă la acesta s-au adăugat plăți compensatorii neimpozabile, care au fost majorate.

De exemplu, indemnizația pentru transport a crescut cu peste 50 la sută, de la 6.500 la 10.000 de lei lunar, în timp ce plata pentru închirierea spațiului locativ s-a dublat, de la 3.300 la 6.600 de lei lunar. La rândul său, compensația „pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare” a ajuns la cel mult 13.000 de lei lunar.

Datele au fost publicate în raportul anual de monitorizare a activității Parlamentului, care acoperă perioada august 2023 – iulie 2024, întocmit de asociația „Promo-LEX”. În document se menționează că cele mai mari cheltuieli pentru deplasările de serviciu le revin deputaților din majoritatea parlamentară.

„Menționăm că numărul deplasărilor, precum și cheltuielile suportate pentru acestea au crescut comparativ cu perioada precedentă. Cele mai multe deplasări au fost efectuate în România (19),urmată de Belgia (18),Franța (12) și SUA (11). Totodată, în privința deplasărilor în teritoriu, în continuare nu este ținută o evidență de către legislativ”, constată „Promo-LEX”.

Organizația a mai constatat că actuala legislatură a Parlamentului are grave deficiențe la capitolul transparența decizională. Forul a adoptat o mare parte din legi fără consultări publice și fără actele aferente. În perioada monitorizată, majoritatea parlamentară a adoptat cel puțin nouă proiecte fără avizele sau expertizele necesare, iar recomandările și expertizele anticorupție au fost ignorate în 62 de cazuri.

„Activitatea deputaților relevă un dezechilibru între majoritatea parlamentară și opoziție. Proiectele opoziției continuă să lipsească de pe ordinea de zi, în timp ce doar inițiativele majorității parlamentare sunt adoptate”, constată reprezentanții „Promo-LEX”.

Asociația a analizat și modul în care Parlamentul utilizează mecanismele de comunicare instituționalizate, precum audiențele, petițiile și cererile de acces la informații. La acest capitol, au fost constatate deficiențe semnificative în ceea ce privește transparența și funcționalitatea.

„Site-ul oficial rămâne învechit și incomplet, iar implementarea legii privind accesul la informații este parțială: doar șase din cele 13 categorii obligatorii sunt publicate integral. În plus, gradul de transparență a audiențelor este insuficient, iar scăderea numărului și a calității soluționării petițiilor și cererilor de informații indică un regres semnificativ comparativ cu perioadele precedente”, constată „Promo-LEX”.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода