Republica Moldova trebuie să preia metodele țărilor UE de combatere a războiului hibrid. Printre acestea se numără aderarea la comunitatea europeană, dar și la NATO, îmbunătățirea securității economice și a celei energetice, dar și voința politică.
Declarațiile au fost făcut de către președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, care se află într-o vizită oficială, la Chișinău.
Președintele Estoniei, Alar Karis:”Noi putem împărtăși experiența în acest sens. Avem experiență încă din 2007 pentru a combate atacurile hibride ale Rusiei.”
Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda:”Sunt două tipuri de sprijin disponibile, în primul rând sprijinul material. Lituania a acumulat o experiență bogată în consolidarea capacităților noastre de a combate atacurile hibride. Un alt aspect este sprijinul politic. Este important ca nimeni să nu rămână fără atenție, securitatea este cel mai prețios fapt al independenței noastre. Noi am intrat în NAOT și vom rămâne în această organizație, pentru că este unica posibilitate de a ne păstra valorile și mai devreme sau mai târziu cetățenii Republicii Moldova vor trebui să decidă cu privire la garanțiile de securitate ale țării”.
Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs: ”Avem o mare experiență cum să luptăm, cum să facem față dezinformării ruse și am relizat multe. Noi deja împărtășim experiența cu prietenii noștri din Moldova. Avem și Centru de comunicare strategică, cu sediul în Riga, care vizează aceste subiecte și există o interacțiune bună dintre autoritățile Republicii Moldova și acest Centru. Dar nu este vorba doar de lupta cu dezinformarea, trebuie să faci și niște pași concreți, dacă e vorba de securitatea energetică, economică. Până la referendum trebuie să ne axăm pe măsurile capacității de a rezista”.