Președinta ţării, Maia Sandu, împreună cu şeful Legislativului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean, au avut vineri, 20 decembrie, la Preşedinţie, o discuție cu membri ai comunității găgăuze, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Discuţiile, care au avut loc în preajma aniversării a 30 de ani de la instituirea autonomiei, s-au axat pe îmbunătățirea comunicării între Chișinău și autonomie, ,,pentru a sprijini dezvoltarea durabilă, bunăstarea comunității și o mai bună înțelegere reciprocă'', se precizează în comunicat.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea unor programe educaționale eficiente, resurse didactice și formarea cadrelor didactice specializate pentru predarea limbii găgăuze.
Cu acest prilej, şefa statului a reafirmat angajamentul autorităților de a lucra împreună cu membrii comunității găgăuze pentru ca obiectivul fundamental al autonomiei – păstrarea limbii, culturii și tradițiilor – să fie atins, iar regiunea să devină un exemplu de prosperitate, bună înțelegere și cooperare pentru toată Republica Moldova.
„Este timpul să facem împreună ceea ce nu s-a reușit în ultimii 30 de ani”, a declarat Maia Sandu.
La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Autonomiei Găgăuze, având ca obiectiv principal protejarea și promovarea identității culturale, lingvistice și tradiționale a comunității găgăuze. Cu toate acestea, deși limba găgăuză a fost inclusă în 2010 pe lista UNESCO a limbilor pe cale de dispariție, măsurile pentru protejarea acesteia au fost insuficiente până în prezent.
Abonează-te la canalul nostrud e TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ