Fenomenele naturii influențează câteva aspecte ale omului, iar manifestările clinice ale unei persoane depind de predispoziția genetică și factorii cotidieni. O spune medicul neurolog Valeria Alexa. În cadrul unei noi ediții NewCast, doctorul a explicat ce este meteosensibilitate și ce dureri pot avea unii oameni în funcție de schimbările meteorologice.
"Meteosensibilitatea este totalitatea manifestărilor clinice sau senzațiilor pe care un om le simte în corp sau la nivel emoțional pe fundal de schimbul climateric. Este vorba despre presiunea atmoseferică, umiditate. Aceste fenomene ale naturii influențează câteva aspecte ale omului: fizic, biologic, organic și anume modifică presiunea intraarticulară, ceea ce poate provoca dureri, modifică presiunea arterială, poate avea o influență asupra sistemului de concentrare, a sistemului de raționament și gândire. Putem simți dificultăți de concentrare, irascibilitate ușoară. Ce manifestări clinice o persoană va avea, depinde de predispoziția genetică și factorii cotidieni care fac organismul să se extenuze și să devină mai sensibil la acești factor genetici", a explicat medicul neurolog.
Meteosensibilitatea și astenia de toamnă și cea de primăvară sunt lucruri diferite a precizat Valeria Alexa.
"Asteniile de toamnă și primăvară sunt fenomene de adaptare a corpului la anumite schimbări sezoniere, în măsura în care a venit primăvara sau toamna, o dată ce organismul s-a adaptat, manifestările dispar, iar în cazul la meteosensibilitate, la fiecare schimb al temperaturii, presiunii atmisferice, corpul resimte anumite manifestări", a precizat medicul neurolog.
Interviul integral îl găsiți AICI.