Ministrul Apărării: Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele de violare a spațiului aerian

09 декабря 2024, 09:43
nosatii

Un pericol iminent, cu caracter militar, pentru securitatea Republicii Moldova, este puțin probabil în prezent, judecând situația de pe frontul de război din Ucraina. Totuși, Moldova rămâne vulnerabilă în cazurile când se produc incidente legate de violarea spațiului aerian, fapt care, în primul rând, încalcă regulile internaționale, dar, cel mai important, prezintă pericol pentru cetățenii Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru IPN.

"Cu regret, Republica Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele ce se referă la violarea spațiului aerian. De la începutul războiului în Ucraina am avut nenumeroase incidente de acest gen, care în primul rând încalcă regulile internaționale, dar cel mai important pun în pericol cetățenii Republicii Moldova. Este evident că atât timp cât avem război la hotarele Republicii Moldova, pe care Federația Rusă îl duce împotriva țării noaste vecine Ucraina, astfel de incidente, cu regret, pot avea loc – intenționat sau ca rezultat al consecințelor de atac împotriva infrastructurii din Ucraina.

Vedem în ultima perioadă o campanie discriminatorie ce țintește infrastructura critică și uneori chiar și infrastructura civilă din Ucraina, pentru a crea condiții dificile pe timp de iarnă. Infrastructura critică este amplasată și în apropiere de hotarul cu Republica Moldova, inclusiv în delta Dunării. De aceea este un număr sporit de atacuri în această regiune. Prin urmare, unele drone, fiind bruiate, deviază de la ținte și ajung în țările vecine – în Moldova, România", a menționat ministrul Apărării.

Întrebat ce 
au arătat expertizele cu privire la tipul dronelor și dacă a-a demonstrat că prezintă pericol atunci când cad într-o localitate, Anatolie Nosatîi a spus că:

"Nu aș vrea să mă limitez doar la ultimele incidente. După cum am menționat, am avut mai multe incidente și aici aș dori să vin cu un apel către cetățeni – să trateze orice caz de acest gen cu maximă seriozitate și responsabilitate. Să nu se apropie de aceste drone sau rămășițe ale acestora, să informeze organele competente pentru luarea măsurilor și să protejeze acest loc până la sosirea poliției și a altor instituții specializate.

Este o campanie orchestrată de Kremlin împotriva securității statului. Cei de la Kremlin își doresc ca Republica Moldova să nu aibă structuri de apărare și de securitate, să rămânem slabi și nepregătiți în fața provocărilor –pentru a nu asigura cel mai important pentru cetățeni – un mediu de securitate și de pace, de care toți avem nevoie în contextul schimbărilor geopolitice și tensiunilor din regiune, în speță războiul din Ucraina".

Ministrul Apărării spune că Moldova are nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune, sisteme ce ar permite identificarea inclusiv a țintelor mici, precum ar fi dronele.

"Radarul GM 200 este achiziționat de Ministerul Apărării în interesul fortificării capacității de supraveghere a spațiului aerian. Este un radar performant, dar este un radar cu rază medie. Limitările bugetare nu permit pe deplin să ne asigurăm cu toate sistemele necesare și sofisticate. Avem nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune, avem nevoie de sisteme ce ar permite identificarea inclusiv a țintelor mici, precum ar fi dronele. Dar am avea nevoie de un număr destul de mare pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova", a punctat Anatolie Nosatîi.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода