Exporturile în Uniunea Europeană ale unor categorii de produse agricole moldovenești s-au triplat după anularea taxelor vamale în 2022, a scris pe rețelele de socializare viceprim-ministrul și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, relatează agenția Infotag.
„Înainte de liberalizare, exporturile de produse contingentare erau de 26,9 milioane de dolari. În 2023, exporturile au ajuns la 89,5 milioane de dolari - o creștere de 3,5 ori. Astfel, fermierii noștri au reușit să devină mai competitivi și să găsească noi piețe - în Europa”, a scris ministrul.
Exporturile de prune în 2021 s-au ridicat la 25,8 mii tone, iar în 2023 - 60,4 mii tone. Merele: 1.000 de tone și 13.200 de tone; strugurii: 15.800 de tone și, respectiv, 32.300 de tone.
„Unele produse au depășit deja cotele UE: struguri - cu 62%; prune - cu 300%; cireșe - cu 93%”, a menționat Alaiba.
Ministrul a reamintit că UE a prelungit cu încă un an (până în vara anului 2025) regimul de scutire de taxe vamale pentru importul de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri, ceea ce „deschide oportunități enorme pentru exportatorii moldoveni”.
„Într-o perioadă dificilă, caracterizată de imprevizibilitate, am făcut alegerea corectă prin reorientarea comerțului exterior al Moldovei către UE - un partener stabil și de încredere. Aceste rezultate sunt cea mai bună dovadă că produsele moldovenești sunt tot mai apreciate pe piața europeană. Aceasta este economia pe care o construim, economia care ne conectează la Occident și în care antreprenorii moldoveni pot concura. Aceasta este calea de urmat pentru Moldova”, a declarat ministrul.