"O expunere eronată". Ministerul Justiției, nemulțumit de modul în care PA a prezentat reducerea pedepselor penale pentru corupție pasivă

17 января 2025, 10:52
min

Ministerul Justiției a venit cu precizări, fiind nemulțumit de modul în care Procuratura Anticorupție a prezentat reducerea pedepselor penale pentru corupție pasivă.

Astfel, Ministerul Justiției a menționat că modificările legislative din Codul penal, intrate în vigoare în septembrie 2024, nu reduc pedepsele pentru corupție sau termenii de prescripție, ci urmăresc eliminarea unor deficiențe legislative și uniformizarea normelor pentru o aplicare corectă.

"Astfel, avem o structură mai clară și diferențiată a pedepselor pentru coruperea pasivă, fără a reduce severitatea acestora proporțional faptei comise", a explicat Ministerul Justiției.

Ministerul de resort mai spune că prin modificările operate, a fost eliminată inechitatea, fără a se afecta severitatea pedepsei raportate la gradul de pericol social al celor comise: 

"Forma atenuantă a coruperii pasive (adică valoarea mitei de până la 5.000 MDL) a fost transferată la alineatul (1) pentru funcționari publici, păstrând același regim sancționator (pedeapsă non-privată de libertate( iar pentru demnitarii de stat a fost introdus alinaitul (2),cun un regim sancționar mai sever (închisoare de până la 3 ani). S-a urmărit clarificarea logicii sancționatorii, așa încât să fie asigurată aplicarea proporțională a sancțiunilor. E de precizat că acest tratament sancționator este valabil doar pentru cazul în care valoare mitei este de până la 5000 lei. În situațiile în care mita depășește suma de 5000 de lei, sunt incidente dispozițiile aliniatelor 3-5 articolul 324 Cod penal, care conține pedepese mult mai severe". 

Potrivit noii legi, dacă coruperea pasivă este săvârșită în proporții de peste 5.000 lei, demnitarul de stat riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 7 ani. dacă suma mitei atinge proporții mari (20 de salarii pe economie) atunci riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. Iar dacă suma mitei atinge proporții deosebit de mari (40 de slarii medii pe economie) riscă o pedeapsă de închisoare de la 7 la 15 ani. 

"Prin urmare, modificările legislative nu reduc pedepsele cu închisoarea raportate la gradul de pericol social, totodată cuantumul amenzilor care se aplică li cumulativ cu pedeapsa închisorii, au fost majortae semnificatic", a punctat MJ.

Ministrul susține că modificările efectuate sunt ajustări a unor deficiențe recunpscute inclusiv de PA, care a participat în procesul de avizare.

"Este regretabil modul tendențios expus în comunicatul Procuraturii Anticorupție, de a justifica rata sentințelor de încetare prin modificările legislative. Este o expunere eronată, care induce greșit opinia publică față de scopul și necesitatea modificărilor operate, mai ales că și reprezentanții Procuraturii Anticorupție au fost cei care au semnalat dificultăți de aplicare practică la mai multe categorii de infracțiuni de corupție, formulele finale fiind discutate în comun.
 
Prin urmare, pedepsele pentru demnitari nu au fost reduse, ci împărțite pe categoriile valorii de mită, p͟e͟d͟e͟a͟p͟s͟a͟ ͟c͟u͟ ͟î͟n͟c͟h͟i͟s͟o͟a͟r͟e͟a͟ ͟p͟e͟n͟t͟r͟u͟ ͟m͟i͟t͟a͟ ͟m͟a͟i͟ ͟m͟a͟r͟e͟ ͟d͟e͟ ͟5͟0͟0͟0͟ ͟d͟e͟ ͟l͟e͟i͟ ͟a͟j͟u͟n͟g͟â͟n͟d͟ ͟p͟â͟n͟ă͟ ͟l͟a͟ ͟1͟5͟ ͟a͟n͟i͟,͟ ͟c͟u͟m͟u͟l͟a͟t͟i͟v͟ ͟c͟u͟ ͟a͟m͟e͟n͟z͟i͟l͟e͟ ͟m͟a͟j͟o͟r͟a͟t͟e͟. Suplimentar, legat de termenii de prescripție, dimpotrivă, aceștia nu au fost reduși, modificările fiind făcute în sensul întreruperii termenului de prescripție de tragere la răspundere odată cu sesizarea instanție de judecată, pentru a se evita ocolirea aplicării răspunderii penale. Totodată a fost majorată durata termenului de prescripție de tragere la răspundere penală pentru infracțiunile ușoare de la 2 la 3 ani", se arată în comunicatul emis de Ministerul Justiției. 
 
MJ susține că rolul procuraturii într-un stat de drept e să asigure investigarea cauzelor în mod rapid, cu acțiuni de urmărire penală desfășurate prompt, să califice corect faptele incriminate, să susțină acuzarea în fața instanței în mod calitativ, fără crearea premiselor de tergiversare a procesului penal sau de evitare a responsabilității. La fel, explicarea obiectivă și neutră a faptelor, este un aspect esențial pentru informarea corectă a societății.
 
"Recomandăm evitarea manipulării și atribuirea de conotație politică la aceste modificări legislative, la care s-a ținut cont de propunerile autorităților, cercetările și expertizele oferite în domeniu. Pentru formularea unei concluzii obiective, încurajăm verificarea prealabilă din sursele cu expertiză în domeniu", a precizat Ministerul de resort.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

 

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода