O vedetă TikTok, găsită moartă după ce ar fi „refuzat o cerere în căsătorie”. Ce spun anchetatorii

27 июля 2025, 20:53

O vedetă TikTok a fost găsită moartă după ce, se pare, a fost presată să intre într-o căsătorie forțată.

Sumeera Rajput, care avea peste 58.000 de urmăritori și un milion de aprecieri pe platforma de partajare video, a fost descoperită fără viață în locuința sa din districtul Ghotki, Sindh, Pakistan, relatează metro.co.uk.

O anchetă este în desfășurare pentru a stabili cauza morții, iar două persoane sunt reținute în legătură cu acest incident.

Fiica lui Sumeera, în vârstă de 15 ani, a declarat pentru publicația Mint că mama ei a fost otrăvită cu pastile după ce a refuzat o cerere în căsătorie.

Acest caz apare într-un context în care femeile influenceri pe rețelele sociale sunt adesea ținta unor atacuri, fiind o formă de exprimare într-o țară unde mai puțin de un sfert din femei fac parte din forța de muncă.

Căsătoriile aranjate sunt obișnuite în Pakistan, iar uniunile fără consimțământul familiei sunt privite cu reproș.

Adulții sub 30 de ani au cele mai mari șanse să aibă o „căsătorie prin iubire”, în care își aleg singuri partenerul.

Un sondaj realizat anul trecut de Gallup Pakistan a arătat că patru din patru căsătorii în țară sunt astfel aranjate.

În același timp, se estimează că aproximativ 1.000 de căsătorii forțate au loc anual în Pakistan.

Este frecvent ca fetele să fie mărite tinere de părinți care nu își permit să le întrețină și doresc să transfere responsabilitatea către o altă familie, 18% dintre acestea căsătorindu-se înainte de vârsta de 18 ani.

Luna trecută, o adolescentă influenceriță TikTok a fost împușcată mortal în propria locuință.

Sana Yousaf, în vârstă de 17 ani, a fost ucisă de Umar Hayat, în vârstă de 22 de ani, după ce a refuzat avansurile acestuia, potrivit unei anchete polițienești.

Tânăra activistă a atras un mare număr de urmăritori cu videoclipurile ei care combinau muzica locală și portul tradițional cu susținerea vocală pentru drepturile femeilor și educație.

Comisia Națională pentru Statutul Femeilor, o instituție care monitorizează politicile guvernamentale privind femeile, a condamnat atacul.

Președinta comisiei, Ume Laila Azhar, a spus: „Nu vom lăsa acest caz să fie îngropat sub stigma socială, narațiuni false despre onoare sau lacune procedurale.Această ucidere fără sens evidențiază vulnerabilitatea femeilor și fetelor, chiar și în propriile lor case.Cerem dreptate justiție pentru Sana și familia ei și așteptăm ca statul să asigure responsabilizarea făptașilor.”

TikTok a fost interzis anterior de cel puțin patru ori de către Autoritatea Pakistană pentru Telecomunicații, din cauza conținutului indecent și violent.

Conform Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Pakistan, 28% dintre femeile cu vârsta între 15 și 49 de ani au fost victime ale violenței fizice, iar 6% au fost supuse violenței sexuale. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода