Occidentul ridică restricțiile privind raza de acțiune a armelor pe care Kievul le poate folosi. Ce ținte ar putea ataca Ucraina

26 мая 2025, 18:33

Partenerii occidentali nu mai impun nicio restricție de rază de acțiune asupra armelor livrate Ucrainei pentru a fi utilizate împotriva obiectivelor militare rusești, a declarat cancelarul german Friedrich Merz pe 26 mai.

"Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei - nici de Marea Britanie, nici de Franța, nici de noi. Nu există restricții nici din partea SUA", a declarat Merz în timpul unui forum de discuții organizat de canalul WDR, scrie Kyiv Independent, transmite Digi24.

"Acest lucru înseamnă că Ucraina se poate apăra acum, de exemplu, prin atacarea pozițiilor militare din Rusia”, a adăugat cancelarul. "Până de curând, nu putea face acest lucru și, în afară de foarte puține excepții, nu făcuse nici acest lucru". Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acțiune de la SUA, Marea Britanie și Franța - inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP - dar inițial i s-a permis să le desfășoare doar împotriva forțelor militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate.

Abia la sfârșitul anului 2024, administrația americană Biden și alți aliați au relaxat restricțiile, permițând Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva obiectivelor militare rusești din regiunile de frontieră.

Președintele american Donald Trump a criticat decizia fostului președinte Joe Biden de a relaxa restricțiile, în timp ce încearcă să negocieze un acord de pace între Kiev și Moscova. Cancelarul german a subliniat, de asemenea, că în timp ce Ucraina își folosește armele pentru a ținti infrastructura militară rusă, Rusia continuă să atace "orașe, grădinițe, spitale și case de îngrijire" ucrainene.

Înainte de a deveni cancelar, Merz a semnalat că va anula interdicția predecesorului său, Olaf Scholz, privind livrarea rachetelor de croazieră germane Taurus, capabile să lovească ținte la o distanță de 500 de kilometri (300 de mile). El nu a confirmat dacă intenționează să livreze rachetele de la preluarea mandatului.

Conform hărții de mai jos, un sistem ATCMS ar putea lovi ținte la 300-500 de km adâncime în spatele liniei frontului, ceea ce face ca numeroase baze militare rusești să fie în pericol, inclusiv cele din Krimeea ocupată.


Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода