ONU: "Vârful" demografic al populației lumii va fi atins înainte de sfârșitul secolului, apoi va urma o scădere

12 июля 2024, 15:13
oameni

Populaţia mondială va atinge "vârful" maxim de creştere în acest secol, în jurul anului 2080, pentru ca apoi să înceapă să scadă, până la punctul în care, în 2100, va fi pierdut 700 de milioane de locuitori, o scădere de 6%, potrivit unui raport al ONU intitulat "World Population Prospects 2024", publicat joi, şi elaborat de Departamentul de Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite (UN DESA),informează EFE, citează digi24.ro.

Totodată, potrivit raportului ONU, în societăţile cu fertilitate scăzută şi rate ridicate de îmbătrânire a populaţiei, imigraţia va fi "principalul motor al schimbării" şi al dinamizării demografice, începând de acum şi până în anul 2100. În raportul său, ONU estimează că, de la cei 8,2 miliarde de locuitori câţi are planeta în prezent, populaţia mondială va creşte până la un maxim de 10,3 miliarde, iar acesta va reprezenta "vârful" înainte ca populaţia să înceapă să scadă, scrie Agerpres. Motivele acestei scăderi relativ apropiate a populaţiei sunt mai multe, dar dintre toate iese în evidenţă rata scăzută a natalităţii din cele mai mari economii ale lumii, în special China - unde rata fertilităţii este mai mică de 1,4 copii pentru o femeie.

În medie, la nivel mondial, femeile aflate la vârstă fertilă au astăzi un copil mai puţin decât în anii 1990.

Alte motive au de-a face cu scăderea ratei mortalităţii şi cu o speranţă de viaţă mai mare, care după epidemia de coronavirus a crescut din nou la 73,3 ani. Se estimează că până la sfârşitul anilor 2050 mai mult de jumătate din populaţie va trăi până după vârsta de 80 de ani.

"În general, o populaţie mai mică este o veste bună, deoarece înseamnă o presiune ecologică mai scăzută a impactului uman ca urmare a reducerii consumului", a declarat Li Junhua, secretarul general adjunct pentru afaceri economice şi sociale.

"Vârful" demografic a fost atins deja în 63 de ţări, aproape toate în aşa-numita "lume dezvoltată", între care în China, Germania, Rusia şi Japonia, astfel că în aceste state se aşteaptă o reducere netă a populaţiei de 14%. Într-un alt grup de ţări în care Brazilia şi Iranul ies în evidenţă, acest "vârf" va avea loc începând de acum şi până în 2054.

În fine, în restul de 126 de ţări, acest vârf nu se va atinge decât în a doua jumătate a secolului. În acest ultim grup de ţări în care populaţia va continua să crească decenii la rând se află India, Pakistan, Indonezia, Nigeria şi - în mod curios - Statele Unite, notează EFE.

Către anul 2080, în lume vor fi mai mulţi oameni cu vârsta de peste 65 de ani decât cei sub 18 ani şi un număr mai mare de persoane în etate (peste 80 de ani) decât sugari cu vârste sub un an. În 50 de ţări din întreaga lume, imigraţia va fi cea care va atenua efectele unei populaţii în scădere şi tot mai îmbătrânite: sosirea migranţilor va creşte natalitatea şi va contribui la o uşoară scădere a vârstei medii a populaţiei.

Mai exact, potrivit raportului ONU, migraţia internaţională va fi primul factor de creştere a populaţiei în 52 de ţări din lume până în 2054, iar această cifră va creşte la 62 de ţări până în 2100.

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода