
Parlamentul francez se pregătește să voteze un proiect de lege pentru legalizarea morții asistate, care ar putea deschide calea către eutanasie în condiții care, potrivit susținătorilor, ar rămâne totuși printre cele mai mai stricte din Europa, scrie The Guardian.
Ca parte a unui pachet legislativ mult așteptat privind sfârșitul vieții, amânat de decizia președintelui Emmanuel Macron de a dizolva parlamentul anul trecut, deputații urmează să voteze marți și un proiect de lege mai puțin controversat, care instituie dreptul la îngrijiri paliative. Ambele voturi marchează începutul unui lung proces parlamentar, în cadrul căruia proiectele de lege vor trebui să treacă la Senat – camera superioară a Parlamentului – și apoi să revină la Camera Deputaților pentru a doua lectură, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca acestea să devină lege înainte de anul viitor, scrie Digi24.
Ce prevede legea
Guvernul a descris legea privind dreptul la moarte ca "un răspuns etic la nevoia de a sprijini bolnavii și suferinzii", insistând că nu este "ici un drept nou, nici o libertate... ci un echilibru între respect și autonomie personală". Proiectul de lege ar permite unei echipe medicale să decidă dacă un pacient este eligibil pentru "a avea acces la o substanță letală atunci când și-a exprimat dorința".
Pacienții ar putea să o utilizeze singuri sau să li se administreze de către o asistentă medicală sau un medic "dacă nu sunt în stare fizică să o facă singuri". Pacienții trebuie să îndeplinească o serie de condiții stricte: trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă cetățenia franceză sau rezidența în Franța și să sufere de o "boală gravă și incurabilă, care pune viața în pericol, în stadiu avansat sau terminal" și care este "ireversibilă". Boala trebuie să provoace "suferințe fizice sau psihologice constante și insuportabile" care nu pot fi tratate medical, iar pacientul trebuie să fie capabil să-și "exprime liber și în cunoștință de cauză" dorința de a-și pune capăt vieții.
Cine susține eutanasia și cine se opune
Proiectul de lege – denumit în Franța "lege privind sfârșitul vieții" sau "ajutor la moarte" în loc de "sinucidere asistată" sau "eutanasie" – este de așteptat să fie susținut de deputații centristi ai lui Macron și aliații lor, precum și de stânga, în timp ce deputații de dreapta și de extremă dreapta vor vota probabil împotriva lui.
Toate grupurile parlamentare au primit libertate de vot pentru a-și exprima convingerile personale. Eutanasia este un subiect extrem de sensibil în Franța, o țară cu o lungă tradiție catolică, iar proiectul de lege este, de asemenea, contestat de mulți lucrători din domeniul sănătății. Prim-ministrul François Bayrou, un catolic devotat, a declarat că are "întrebări" și că s-ar abține dacă ar fi deputat, dar Macron a afirmat anul trecut că Franța are nevoie de această legislație deoarece "există situații pe care nu le poți accepta din punct de vedere uman".
Prevederile în vigoare acum în Franța și opinia publică
În prezent, Franța permite eutanasia pasivă – cum ar fi refuzul de a menține în viață prin mijloace artificiale – și sedarea profundă înainte de moarte, dar pacienții care doresc opțiuni active de sfârșit de viață nu au altă soluție decât să se deplaseze în alte țări unde eutanasia este legală.
Susținătorii dreptului la moarte au salutat legea, deși au descris-o ca fiind relativ modestă ca domeniu de aplicare. "Este un pas înainte, care va fi important pentru ceea ce va urma", a declarat Stéphane Gemmani, de la asociația ADMD. "Așteptăm acest lucru de zeci de ani. Sperăm că Franța se va alinia treptat la celelalte țări europene”, a declarat Gemmani. "A obliga oamenii să meargă în Belgia sau Elveția, să plătească 10.000 sau 15.000 de euro... Situația actuală este pur și simplu greșită." Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor sunt în favoarea eutanasiei asistate, dar Franța a fost mai lentă decât multe țări europene vecine în legalizarea acesteia. Alții dezbat activ această chestiune, inclusiv Marea Britanie, unde un proiect de lege privind eutanasia asistată se află în fața parlamentului.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ