Poliția desfășoară o campanie pentru a face trotinetele electrice mai sigure.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției, de la începutul anului, au avut loc 62 de accidente în care au fost implicate persoane pe scutere electrice.
Numărul accidentelor în care a fost implicat acest mijloc de transport a crescut cu 30 % în acest an. Aproape 70% dintre accidente au fost provocate de cei care conduceau scutere. Principalul motiv pentru încălcări este viteza mare. Potrivit șoferilor, uneori persoanele pe scutere se comportă agresiv pe șosea și le pun viața în pericol.
Organele de aplicare a legii au lansat o campanie pentru a-i aduce în fața justiției pe șoferii acestui mijloc de transport. În timpul campaniei, polițiștii vor monitoriza dacă persoanele pe trotinete circulă echipate corespunzător, pe unde se deplasează, dacă acordă prioritate pietonilor și dacă respectă semnele de circulație și semnalele rutiere.
Potrivit Codului contravențional, cei care conduc în stare de ebrietate trotinetele riscă o amendă de până la 25.000 de lei. Potrivit noilor reguli, aprobate în 2022, trotinetele pot fi conduse doar pe pistele de biciclete, iar dacă nu există astfel de piste, atunci pe carosabil, dar la o distanță de cel mult 1 metru de bordură.
De asemenea, conducerea unui scuter electric este permisă numai începând cu vârsta de 16 ani. Pe timp de noapte sau pe timp de ceață, conducătorii de trotinete trebuie să poarte veste reflectorizante.