Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a oferit detalii despre dosarul penal privind construcția drumului Leova - Bumbăta, cel mai scump traseu din istoria țării. În cadrul emisiunii Puterea a Patra, edilul a explicat că nu exclude că cheltuielile suportate de către autoritățile locale au fost puse pe seama companiei de construcții, iar banii au ajuns la acel SRL.
"Nu avem transparență. Mi-ar părea rău dacă acest drum va deveni primul muzeu al corupției în aer liber. Am cerut doamnei președinte să intervină și să ceară ministrului Spînu să publice contractele și anexele la contracte. O săptămână în urmă, dumnealui a făcut o publicație, eu am examinat fiecare document făcut public de dumnealui, ce vreți este acolo, numai nu devizele, or devizele arată cât în fond a costat acest drum", a explicat Bujoreanu.
Primarul orașului Leova spune că Centrul Național Anticorupție a efectuat o expertiză a contractelor cu privire la acest drum și a scos în evidență costuri suplimentare, între 3 și 4 milionae de euro.
"Din informația pe care o avem noi, CNA a făcut o expertiză pe acele costuri. În cadrul expertizei se discută că au fost estimate supracosturi, între 3 și 4 milionae de euro. Dacă nu este așa, atunci repetat îi solicităm domnului Spânu să publice acele devize. Dacă e adevărat că există o astfel de expertiză, cel mai probabil ea și a stat la baza urmării penale, în care bănuit este șeful ASD. Crede cineva că în Republica Moldova, un șef de întreprindere de stat, semnează un contract de 262 milioane de lei fără să cunoască ministrul. Nu, nu poate fi acest lucru", a subliniat Alexandru Bujoreanu.
Menţionăm că Procuratura Anticorupție investighează o cauză penală ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul „Administrația de Stat a Drumurilor”, precum și a unor persoane fizice, referitoare la construcția drumului de acces Leova-Bumbăta.
Obiectul investigației constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, corectitudinea stabilirii prețului pentru serviciile contractate, precum și determinarea dacă a fost cauzat un prejudiciu material.
Anterior, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a arătat indignat pe procurorii anticorupție pentru dosarul penal pornit pe faptul construcției porțiunii de drum Leova-Bumbăta. Spînu declara că decizia de a oferi bani pentru acest drum a fost luată în 2022 de Comisia pentru Situații Excepționale, iar dosarul a fost pornit în toamna anului 2023. Totodată, ministrul spunea că totul este legal privind construcția acestei porțiuni de drum.
La începutul lui mai, Andrei Spînu a publicat documentele care au stat la baza construcției podului Leova-Bumbăta. "Asigurăm transparență totală. Vă îndemn pe toți să analizați toate actele postate aici – https://drive.cloud.gov.md/s/SASBJezNSM3bHQb, sunt 101 de documente scanate referitor la construcția acestui obiectiv. Reamintesc că acesta este primul pod peste Prut (chiar dacă la prima etapă de pontoane) construit de la independență încoace", spunea Andrei Spînu.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ