Raisa Vieru, soția și sprijinul de o viață al regretatului poet Grigore Vieru, a fost condusă pe ultimul drum la Cimitirul Central din Chișinău. După slujba de pomenire de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, mulți prieteni, rude și admiratori au venit să-i aducă un omagiu celei care a fost stâlpul familiei Vieru, scrie moldova1.md.
Fiul lor, Călin Vieru, a spus cu durere: „A murit mama și de azi înainte nu mai ești copil. Iei crucea în spate și mergi mai departe. Universul întreg, cerul cu stele. A fost începutul începutului.” Pentru el, mama a fost „cea mai dragă” persoană, cea care a fost mereu alături de familie.
Raisa Vieru a fost descrisă de toți cei prezenți drept o persoană deosebit de caldă, iubitoare și devotată. „Era o persoană caldă, prietenoasă, primitoare, iubitoare de nepoți. Mereu la ea găseai cea mai bună cafea,” a spus Irina Tonu, o rudă apropiată.
Maestrul Nicolae Botgros a subliniat rolul fundamental al Raisei în viața lui Grigore Vieru și a întregii familii: „E greu să te desparți de un om care pleacă în lumea cea fără de dor. Doamna Raisa a fost sprijinul cel mai principal al familiei. Având grijă de maestrul Vieru, putem spune c-a avut grijă de noi toți.”
„Astăzi ne despărțim de un prieten al lui Grigore Vieru, poate cel mai mare prieten pe care l-a avut. Ei au fost o familie de patrioți care ne-a dat o lecție de viață despre cum trebuie să ne iubim neamul, țara, limba”, a adăugat p cu emoție prietena de familie Zina Tărnă.
Și compozitorul Ștefan Andronic a amintit despre ospitalitatea Raisei Vieru: „Am fost în casa lor de foarte multe ori. Colaboram cu Grigore Vieru. Ea întotdeauna ne primea, era foarte atentă cu toți. Acolo veneau toți. Românii care treceau Prutul, întâi vroiau la Grigore Vieru să ajungă și ea îi primea.”
Protoiereul Ioan Ciuntu, prieten apropiat al familiei, a vorbit cu căldură despre devotamentul Raisei: „Soție care a fost stâlp și la bucurie și în greutățile vieții, așa cum vedeți și în fotografie. Cu mâna sa, ca o mamă grijulie, a fost cu dragoste alături de cel cu care și-a legat viața prin taina cununiei.”
Raisa Vieru, născută în 1930 în satul Ceamașir, județul Izmail, a trăit alături de marele poet Grigore Vieru o viață de peste cinci decenii, cu multe momente frumoase, dar și provocări. În tot acest timp, ea a fost o sursă de liniște și inspirație pentru poet, reușind să îi ofere un spațiu de creație și iubire.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ