Se prefigurează o nouă ordine mondială? „Avem o alianță care vrea să distrugă Europa”

21 февраля 2025, 13:55

Ultimele şapte zile în care s-au purtat discuţii despre încheierea conflictului dintre Rusia și Ucraina au transformat în realitate coșmarurile ucrainenilor și ale multora dintre aliații lor. Politicienii europeni încep să înțeleagă cât de profund s-a schimbat lumea odată cu realegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA şi trebuie acum să facă față unei Americi care pare să fie pe zi ce trece tot mai ostilă în ceea ce priveşte Europa, transmite Adevarul.ro. 

Ultima dovadă - recenta declaraţie a lui Donald Trump, care a acuzat Ucraina că a „început” războiul cu Rusia. O asemenea denaturare a realităţii i-a șocat chiar și pe cei mai loiali prieteni ai Americii din regiune.

„Avem acum o alianță între un președinte rus care vrea să distrugă Europa și un președinte american care vrea, de asemenea, să distrugă Europa”, a observat pentru Politico un diplomat european care a dorit să-şi păstreze anonimatul. „Alianța transatlantică este terminată”.

După aproape trei ani de susținere fermă a rezistenței ucrainene sub președinția lui Joe Biden, Donald Trump se aliază cu Vladimir Putin. Miercuri, într-o nouă diatribă, el l-a catalogat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski drept „dictator”, pentru că nu a convocat alegeri după ce i-a expirat mandatul de preşedinte, și a recunoscut că nu îi pasă prea mult de rezultatul războiului.

„Acest război este mult mai important pentru Europa decât este pentru noi. Avem un Ocean mare și frumos care ne separă”, a scris Trump pe rețelele sociale.

În prima sa lună ca preşedinte, Donald Trump și echipa sa au anunțat tarife vamale, au atacat în mod repetat UE ca instituție, au vândut Ucraina înainte chiar de începerea negocierilor de pace, au renunțat la angajamentele istorice ale Americii față de securitatea europeană și i-au urat din nou bun venit lui Vladimir Putin în sânul comunității internaționale, mai scrie Politico.

În timpul primei runde de discuții dintre delegațiile americană și rusă, care a avut loc marți în Arabia Saudită, cele două părți au discutat despre oportunitățile de cooperare și investiții viitoare în domeniul energetic, chiar dacă UE a aprobat o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei.

Ce face Europa?

În cadrul discuțiilor interne de la Bruxelles, unii diplomați abordează în mod direct o idee care era de neconceput până acum: faptul că liderii americani se aliază cu Rusia în încercarea de a distruge UE.

Liderii Partidului Popular European de centru-dreapta, ai socialiștilor și democraților, ai partidului liberal Renew Europe și ai Verzilor emis o declarație comună în care recunosc amploarea crizei cu care se confruntă.

„Europa nu se mai poate baza pe deplin pe Statele Unite pentru a apăra valorile și interesele noastre comune. Uniunea Europeană și statele sale membre nu au de ales decât să ia măsuri imediate, împreună cu NATO și aliații similari din afara UE, pentru a investi într-o arhitectură europeană de securitate și apărare mai eficientă și mai integrată”, este concluzia acesteia.

Țările europene trebuie acum să acționeze urgent pentru a-și asigura propria apărare, prin creșterea cheltuielilor militare și a sprijinului pentru Ucraina, se mai arată în declarație.

De partea cealaltă, în special în rândul partidelor a căror politică este mai apropiată de cea a lui Donald Trump, cum ar fi cel aparținând premierului italian Giorgia Meloni, există opinii diferite.

Un purtător de cuvânt al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care include partidul Frații Italiei al lui Meloni, a explicat de ce nu a semnat declarația comună: „Nu am fost pe deplin mulțumiți de formularea evaluării Statelor Unite în text ... Acum este momentul pentru un dialog calm, măsurat și axat pe soluții pragmatice”.

De asemenea, în Marea Britanie, fostul prim-ministru Boris Johnson, care a păstrat o strânsă legătură cu noul preşedinte american, afirmă că Europa reacționează exagerat.

„Declarațiile lui Trump nu sunt menite să fie corecte din punct de vedere istoric, ci să șocheze europenii pentru a-i determina să acționeze”, a spus el.

Un înalt oficial polonez a susținut, de asemenea, că Trump nu dorește să părăsească NATO sau să divizeze Europa. „El dorește ca Europa să își asume mai multă responsabilitate pentru securitatea sa pentru a consolida NATO”, a spus acesta.

Uniunea Europeană şi Ucraina nu au niciun cuvânt de spus
În acest moment, Ucraina și Europa nici măcar nu se află în sala de negocieri și resimt presiunea, în timp ce mass-media rusă jubilează.

Ca semn al gravității relațiilor dintre SUA și UE, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a reușit nici măcar să aibă o convorbire cu Donald Trump în prima sa lună de activitate. Ea s-a întâlnit cu vicepreședintele JD Vance la Paris, dar acesta nu a informat-o că preşedintele american urma să poarte discuții cu Vladimir Putin în ziua următoare, potrivit aceleiași surse.

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода