Chișinăul și Tiraspolul ar putea semna o declarație comună care să stabilească principiile negocierilor și să reafirme angajamentul părților pentru reglementarea pașnică a conflictului.
Textul declarației propus de Tiraspol nu este deocamdată agreat de Chișinău, care a formulat propriile propuneri, asumându-și angajamentul ferm pentru soluționarea pașnică a diferendului, scrie Moldova1.md.
„Ne vom uita peste a doua versiune a textului, pentru că noi am venit cu o contra- propunere la această declarație, care nu va schimba mare lucru, decât va reafirma că părțile implicate în procesul de negocieri consideră dialogul drept instrument care va conduce la soluționarea conflictului. Odată ce o declarație este o chestie efectiv declarativă, dar de reasigurare a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și a partenerilor noștri externi că aceasta este decizia și a Chișinăului, și a Tiraspolului de a merge pe calea dialogului în continuare”, a declarat Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare.
În data de 19 noiembrie, la sediul din Bender al Misiunii OSCE a avut loc reuniunea reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului.
Impedimentele în activitatea școlilor cu predare în limba română, taxele ilegale impuse fermierilor din raionul Dubăsari, cazurile de îngrădire a liberei circulații, necesitatea eliberării cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în stânga Nistrului, precum și taxele vamale, „impuse” Tiraspolului au fost subiecte abordate de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ