Reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) insistă pe majorarea salariilor. Aceştia reiterează că profesorii din instituţiile de învăţământ superior şi cele de cercetare s-au pomenit într-o situaţie dificilă în domeniul pregătirii tinerilor specialişti şi cer în mod repetat autorităţilor "examinarea în regim de urgență a demersului prin care anterior s-a cerut majorarea sporului la mărimile de 2800 de lei - pentru grad științific de doctori în științe și 4000 de lei pentru grad științific de doctor habilitat."
"Datele statistice demonstrează că anual nu sunt acoperite Planurile de admitere la școlile doctorale, numărul studenților înmatriculați la studii superioare de doctorat și a absolvenților acestor școli sunt în descreștere cu circa 100 de persoane. Astfel, conform unor date, în instituțiile de învățământ superior și științifice activează 2635 de persoane cu grad științific – doctor în științe și 675 - de doctor habilitat. Acest personal este remunerat conform Hotărârii Guvernului nr.1234/2018 privind condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiunea financiar-economică. La stabilirea salariilor se utilizează și unele prevederi din Legea nr.270/2018 privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar", precizează reprezentanţii FSEŞ.
Sindicaliștii și-au exprimat nedumerirea vizavi de cuantumul sporului pentru gradul titlul științific - 600 de lei pentru grad științific doctor și 1100 de lei pentru doctor habilitat. Potrivit acestora, sporul n-a fost revizuit din anul 2014 și, la momentul de față, nu corespunde efortului depus:
"Evident că mărimea sporului nicicum nu motivează cadrele didactice și științifice din universități și instituțiile științifice spre studii superioare de doctorat, spre activitatea ulterioară la catedre și în laboratoare științifice. Acest fapt diminuează creșterea calității educației, subminează bazele cercetării, integrarea în rețelele de cercetare europene", mai transmit sindicatele.
În acest context, liderii sindicali au solicitat autorităţilor examinarea în regim de urgență a demersului înaintat de FSEȘ la 16 decembrie 2024 și susținut de conducerea Academiei de Științe a Moldovei, Consiliul Rectorilor, prin care s-a cerut majorarea sporului menționat, la mărimile de 2800 de lei - pentru grad științific de doctori în științe și 4000 de lei pentru grad științific de doctor habilitat:
"Printr-o decizie pozitivă, guvernarea va sprijini activitatea academică și de cercetare, va aplica stimularea meritorie pentru a motiva comunitatea academică să contribuie la excelența în educație și cercetare", au punctat aceştia.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ