Judecătorii Curții Constituționale din România să reunesc de urgență, vineri, pentru consultări, după ce la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale. Potrivit
Digi24, cererile invocă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării. Ședința are loc în contextul în care, joi, Curtea a anunțat că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul 2.
Potrivit surselor Digi24, foarte multe cereri din partea societății civile și nu numai au ajuns pe masa Curții și, în fața acestui număr mare de solicitări, judecătorii CCR au decis să facă o analiză preliminară a tuturor acestor cereri, a tuturor documentelor desecretizate de CSAT, contrar declarațiilor făcute ieri de Curtea Constituțională că aceste elemente nu pot fi analizate decât după al doilea tur de scrutin.
Așadar, CCR va analiza dacă sunt suficiente argumente în momentul de față pentru a nu mai lăsa turul doi să se desfășoare, pentru a anula alegerile. Dacă în urma reuniunii informale, judecătorii vor decide să intre într-o ședință de judecată, atunci va fi un semnal pentru noi toți că este posibil ca astăzi să se ajungă la anularea alegerilor.
Ședința informală are loc în contextul în care Curtea Constituţională a anunţat, joi seară, că cererile referitoare la alegerile prezidenţiale vor fi analizate după turul 2.
Curtea Constituţională a primit ieri sesizări în care se solicită anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA),Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
Cererile vin după ce informațiile desecretizate din ședința CSAT au arătat că Georgescu s-a folosit de conturi care l-au sprijinit, că au fost plătiți diverși influenceri, spre exemplu, pe rețelele sociale să îi promoveze, deși candidatul a susținut că nu a cheltuit bani în campania electorală.
Și Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT și a cerut o anchetă.
Iar DIICOT a anunţat că analizează posibilitatea deschiderii unui dosar penal la solicitarea procurorului general.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.