Slusari, soluții privind criza energetică: Scutirea Moldovei de la plata taxei de poluare la procurarea energiei electrice

20 января 2025, 10:09
Alexandru-Slusari-e1709536191235
Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandru Slusari, susține că scutirea Republicii Moldova în anul 2025 de la plata taxei de poluare la procurarea energiei electrice ar fi o soluție pentru a depăși provocările din sectorul energetic. Slusari spune că pentru a nu admite creșterea continuă a tarifului la energia electrică, care poate fi critică pentru economia țării, e nevoie acum de un efort solidar al clasei politice și chiar a societății.  
 
"Noi putem obține energia electrică în baza contractelor bilaterale la preț de 75-80 euro per Mwt. Nu este glumă. Nu este utopia. Trebuie să mai facem o încercare solidară în obținerea derogării de la Comisia Europeană la plata taxei de poluare pentru energia electrică importată în Moldova. Avem argumente suficiente, aflându-se la distanța cea mai apropiată de război militar și avănd acest război energetic cu Federația Rusă. Eu consider că autoritățile noastre nu au întreprins eforturi suficiente în procesul solicitării acestei facilități cu taxa de poluare. Nu sunt sigur dacă a existat scrisoare oficială din partea Guvernului RM. În acest context, eu CER elaborarea și expedierea urgentă în adresa Comisiei Europene unui demers, semnat de Prim-ministru, Președinta și Președintele Parlamentului, în care să fie solicitată posibilitatea scutirii Republicii Moldova în anul 2025 de la plata taxei de poluare la procurarea energiei electrice. Adresarea va avea o valoarea mai mare, dacă o semnează toți deputații și lideri de partide politice. La acest demers să fie anexat un plan foarte concret de adoptare și consolidare a sectorului energetic la noile realități. Cu instalarea centralelor electrice, majorarea capacităților de producere și stocare a energiei verde, introducerea masivă a tehnologiilor de economisire a energie electrice, extinderea căilor de furnizare ect. În paralel din numele primarilor să fie o petiție similară expediată de către CALM. Nu ar fi rău să vedem o solicitare respectivă și din partea societății civile, care ar include experți, jurnaliști, activiști civici", a menționat fostul deputat în Parlament.
 
Alexandru Slusari spune că, criza energetică nu este pentru câteva săptămâni, ci e o criză de durată:
 
"Trebuie să conștientizăm faptul că aceasta situația nu este pentru câteva săptămâni și iată-iată revenim la energia electrică din Transnistria. Așa, din păcate, pînă la ultimul moment a crezut Guvernul nostru și economic nu s-a pregătit pentru criza energetică, chiar dacă toți au știut că avem un an electoral crucial și Cremlinul demult încearcă să destabilizeze situația în Moldova. Totul s-a rezumat la declarațiile sterile și iritante despre prețul independenței. Pănă în prezent nici măcar mecanismul de compensații nu a fost stabilit pentru agenți economici".
 
Alexandru Slusari mai spune că "cel mai probabil în ianuarie prețul mediu de procurare a energiei electrice din toate sursele nu va depăși pragul de 140-145 de euro per Mwt, introdus în actualul tarif".

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

 

 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода