
Cantitatea de zăpadă care acoperea ghețarii elvețieni la sfârșitul iernii a fost cu 13% mai redusă comparativ cu media înregistrată între 2010 și 2020, a anunțat luni un grup de experți responsabili de aceste măsurători, transmite AFP, citat de Agerpres.ro.
Ca în fiecare an în această perioadă a anului, când stratul de zăpadă atinge nivelul maxim, Matthias Huss, șeful Rețelei elvețiene de măsurători glaciologice (Glamos),și echipa sa au colectat date de pe ghețarii elvețieni, în aprilie și mai.
În cazul celor 21 de ghețari unde au fost efectuate măsurători, cantitățile de zăpadă s-au situat între 0 și 52% sub valoarea de referință, cu straturi de zăpadă între unu și patru metri, a indicat Glamos într-un raport.
Extrapolarea acestor măsurători la toți cei 1.400 de ghețari elvețieni studiați indică faptul că 'deficitul de ninsori din timpul iernii este de minus 13% comparativ cu perioada 2010-2020'.
'Această valoare este mai puțin negativă în comparație cu iernile foarte secetoase din 2022 și 2023', a notat Glamos.
Măsurătorile, care analizează adâncimea și densitatea zăpezii, oferă un indiciu cu privire la viitorul sezon de topire.
'În general, măsurătorile stratului de zăpadă de pe ghețari indică un an secetos, cu repercusiuni semnificative pentru topirea ghețarilor în vara următoare', a avertizat Huss pe rețeaua socială X.
'Încă un an dificil pentru ghețari', a adăugat el.
Stratul de zăpadă este esențial pentru ghețari din două puncte de vedere, el ajutând la 'reîncărcarea' masei acestora și protejându-i totodată de căldură și de razele soarelui, primăvara și vara.
Măsurătorile efectuate în acest an arată, conform raportului, 'diferențe regionale puternice', cu un strat de zăpadă foarte redus pe ghețarii din nord-estul Elveției, însă apropiat de valorile medii în sud și sud-vest, datorită ninsorilor excepționale care au căzut în această regiune la jumătatea lunii aprilie.
Ghețarii elvețieni, grav afectați de schimbările climatice, s-au topit în 2022 și 2023 la fel de mult ca între 1960 și 1990, pierzând în total aproximativ 10% din volumul lor.
În pofida unei ierni cu ninsori abundente, în 2024, acești ghețari au pierdut totuși 2,4% din volum lor anul trecut, în timpul verii, o topire accelerată de praful saharian. Acest strat de culoare închisă depus pe gheață duce la o reducere a efectului de albedo, conform căruia cu cât o suprafață este mai deschisă la culoare, cu atât reflectă mai multă lumină și, prin urmare, căldură.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ