
Vestmoldtransgaz SRL (întreprindere controlată de Transgaz din România),operatorul sistemului de transport a metanului din Republica Moldova solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale de tipul intrare/ieșire.
Deşi în solicitarea Vestmoldtransgaz nu se spune despre majorare, ci doar despre aprobarea de către ANRE a calcului tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale aferente anului 2025, cifrele arată că acestea ar urma să fie revizuite, transmite Mold-street.com.
Astfel unele tarife reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către Vestmoldtransgaz ar urma să înregistreze o creştere nesemnificativă de 1-2%, dar altele chiar şi cu 10%.
Solicitarea nu este însoţită de o argumentare a motivelor pentru ajustarea tarifelor, fiind invocate doar prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.
Din document rezultă că pentru anul 2025 întreprinderea ia în calcul transportarea unei cantităţi de doar 1,45 miliarde metri cubi de gaze, costul total reglementat al operatorului rețelei de transport necesare pentru desfasurarea activității de transport al gazelor naturale fiind estimat la 662,23 milioane lei.
Totodată documentul arată o creştere semnificativă a costurilor pentru mentenanţa reţelei de conducte, bani care se duc la Moldovatrangaz. Astfel dacă costurile contractului de locațiune pentru 2025 sunt estimate la 176,6 milioane lei, cu 2% mai mici decât în 2024, apoi costul contractului de mentenanță este estimat la 337,65 milioane lei, cu circa 20% mai mult decât în 2024.
De notat că Vestmoldtransgaz susţine că în prezent se duc negocieri cu Moldovatransgaz SRL (subsidiara Moldovagaz) pentru "identificarea unei soluții reciproc avantajoase și conforme cu prevederile legale aplicabile, în vederea semnării Acordurilor adiționale la Contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale nr. 70-SJ din 04.09.2023, precum și la Contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale nr. 25/23 din 18.09.2023".
De menționat că, începând cu 19 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a preluat de la Moldovatransgaz funcția de operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova.
Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România, prin intemediul Eurotransgaz (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.
Totodată, Vestmoldtransgaz, care deține conducta Iași-Ungheni-Chișinău, a preluat în locațiune de la Moldovatransgaz și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de cinci ani.
Precizăm că anterior, fostul premier Vlad Filat a menţionat că compania Vestmoldtransgaz ar fi controlată de Victor Bodiu, fost ministrul în Guvernul condus de Filat. De asemenea, ex ministrul Energiei, Victor ParlicOV a declarat că Victor Bodiu este "persoana de contact" a companiei.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ