Ucraina vrea să creeze o zonă tampon în regiunea Kursk, acesta este unul dintre obiectivele incursiunii, a explicat președintele Volodimir Zelenski. Potrivit liderului de la Kiev „tot ce provoacă pierderi Rusiei - apropie sfârșitul războiului". Între timp, armata ucraineană a izolat raionul Glușkovski din regiunea Kursk - o suprafață de aproximativ 700 km pătrați. Totodată, canalele de telegram pro-Kremlin anunță că Ucraina a lovit al treilea și ultimul pod de peste râul Seim din zonă. În timp ce ucrainenii privează armata rusă de capacitățile logistice în regiunea Kursk, Moscova avansează în Donbas, anunțând cucerirea unui sat strategic.
Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon" pentru a preveni atacurile forțelor Moscovei, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce trupele sale aruncaseră în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia. Totodată, blogerii ruși anunță și despre distrugerea celui de al treilea pod peste râul Seim. Dacă informația se confirmă, atunci rușii rămân lipsiți de aprovizionare în această zonă. Kievul pare să aibă mai multe obiective: de la ridicarea moralului trupelor și al populației - la asigurarea unui proces de negociere „echitabil". Pentru prima dată, Zelenski a vorbit despre ambițiile strategice ale operațiunii.
„Acum, sarcina noastră principală în cadrul operațiunilor defensive este să distrugem cât mai mult potențial de război rusesc posibil și să desfășurăm acțiuni contraofensive maxime. Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului - operațiunea noastră din regiunea Kursk. Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial și economiei lor ajută la prevenirea extinderii războiului și ne aduce mai aproape de un sfârșit just al acestei agresiuni - o pace justă pentru Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski.
Potrivit președintelui Zelenski, poziția militarilor ucraineni în Kursk este „din ce în ce mai puternică" și trupele își consolidează pozițiile. Kievul susține că are sub control peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și atât Rusia, cât și Ucraina au îndemnat locuitorii să plece din zonele în care au loc lupte grele.
„De la începutul evacuării, peste 121 de mii de persoane au fost relocate de pe teritoriul a nouă regiuni de frontieră. În ultima zi, peste 650 de persoane au plecat independent și în coloane organizate. Relocarea oamenilor din zonele de frontieră și plasarea acestora în teritorii sigure continuă. Persoanele strămutate sunt cazate la rude și în centre de cazare temporară”, a declarat Arteom Șarov, reprezentantul ministerului rus pentru situații de urgență.
Potrivit experților occidentali, Rusia pare să fi redirecționat câteva mii de soldați de pe frontul din Ucraina în regiunea Kursk, pentru a face față avansului ucrainean. În acest timp, armata rusă a revendicat capturarea satului Zalijne la 15 kilometri de orașul Pokrovsk din Donețk, un important nod logistic pentru armata ucraineană, pe care rușii îl vizează de mai multe luni. Autoritățile ucrainene nu au comentat informația, dar au îndemnat în ultimele zile locuitorii din regiune să plece din cauza avansării trupelor ruse.
Situația pare să se complice și la granița de nord a Ucrainei, unde președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat că a trimis o treime din armata sa.
Liderul de la Minsk acuză Kievul de agresivitate, deși el este cel care a permis soldaților ruși să invadeze Ucraina de pe teritoriul Belarusului.
Între timp, armata Kremlinului continuă bombardamentele asupra orașelor ucrainene. Cel puțin patru oameni au fost uciși, iar 17 au fost răniți în ultimele 24 de ore. Atacurile cu rachete și drone au vizat regiunile Nikolaev, Cerkasî, Vinnița, Kiev, Harkov, Sumî și Donețk. Germania a anunțat recent un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care va include, în special, sistemul de apărare aeriană IRIS-T.