Europarlamentarii au votat marți un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate. Noua asistență vine să sprijine Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei. Împrumutul constituie contribuția Uniunii Europene ca parte a pachetului G7 convenit în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei sprijin financiar de până la 45 de miliarde de euro.
„Sprijinul nostru va rămâne ferm până la victoria Ucrainei, până când ultimul soldat rus va părăsi teritoriul ucrainean. Într-o zi, Rusia va trebui să plătească. Într-o zi, Rusia va trebui să plătească pentru distrugerea societății ucrainene și pentru reconstruirea viitoarei Ucraine, o Ucraină în familia europeană”, a declarat Karin Karlsbro, europarlamentară.
„Prin Legea și Mecanismul de Cooperare al Ucrainei, nu doar reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina, ci facem și un pas important pentru a asigura răspunderea financiară pentru agresiunea vicioasă”, a menționat Didier Reynders, comisar european pe justiție.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a remarcat că investițiile în securitatea Ucrainei sunt investiții și în securitatea Uniunii Europene.
„Noi înțelegem că a ajuta Ucraina este cel mai corect lucru. De asemenea, asta înseamnă că ajutăm și contribuim la securitatea Uniunii Europene. Apelul pe care îl fac astăzi este să ne asigurăm că Ucraina are toate cele necesare pentru a se apăra și pentru a câștiga acest război. Nu mi-e teamă că Putin va pierde acest război. Mi-e teamă de un eventual câștig al lui Putin în acest război. Sprijinind Ucraina, investim în propria noastră securitate”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar.
În septembrie, Comisia Europeană a anunțat un credit de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce este parte a unui plan al partenerilor din G7, de a acorda împrumuturi de până la 45 de miliarde de euro. Rambursarea acestui împrumut va fi posibilă prin utilizarea activelor rusești înghețate. Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în Uniunea Europeană și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. Guvernele europene au decis să utilizeze profiturile din aceste active pentru a sprijini atât eforturile militare ale Kievului, cât și reconstrucția țării.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ