Cazul tragic al micuţului de doi ani din Ugheni, care a căzut de la etajul şase în puţul unui lift, a atenţionat, din nou, despre pericolul colosal la care se expun locatarii blocurilor unde sunt ascensoare vechi, dar şi necesitatea stringentă ca acestea să fie schimbate. O analiză realizată încă în luna ianuarie de către reprezentanţii Universităţii Tehnice din Moldova, împreună cu Asociația Patronală a Societăților de Ascensoare din Republica Moldova, a dezvăluit că dintre cele 104 ascensoare din fondul locativ și instituțiile publice din municipiul Ungheni: 102 au termenul de exploatare de peste 25 de ani, iar din cauza uzurii utilajului, deservirea tehnică a lifturilor este din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare, din motiv că nu se mai produc piese de schimb pentru asemenea ascensoare. Analiza mai arată că lucrările de modernizarea şi înoire a celor 102 lifturi din Ungheni se ridică la ordinul milioanelor de euro.
În studiul realizat despre starea lifturilor din Ungheni, mai este menţionat că:
" Apariția frecventă a neconformităților ca, vibrație, zgomot, defectări tehnice și stopări neplanificate creează disconfort locatarilor, iar camerele de mecanisme ale ascensoarelor se află într-o stare nesatisfăcătoare și nu corespund cerințelor sanitare: În majoritatea acestor camere este lipsa ventilația, iar tavanele, pereții și podele sunt deteriorate"
Potrivit datelor, în perioada anilor 2024-2029 este necesar de schimbat 89 de ascensoare, iar costul total al lucrărilor este estimat la circa 3.115.000 euro. De asemenea, modernizarea a 11 ascensoare este estimată la circa 275.000 euro. Astfel, suma totală pentru modernizarea tuturor lifturilor din oraş, ajunge la trei milioane 390 de mii de euro.
Primarul oraşului, Vitalie Vrabie afirmă că în scurt timp vor fi modernizate primele două ascensoare din municipiu, însă, locatarii blocurilor trebuie să contribuie financiar, întrucât costurile sunt exorbitante: