Un om de afaceri din nordul țării a investit peste jumătate de milion de euro în construcția unei uzine de beton, care activează clandestin, de aproape doi ani, pe teritoriul orașului Edineț, transmite TVN.MD. Potrivit informaţiilor, uzina este este amplasată pe teritoriul unei foste ferme piscicole din localitate, la zece metri distanță de lacul Moldavskoe și doar 25 de metri de casele oamenilor. Aceasta a fost construită în 2022, iar la câteva luni, a început şi procesul de producere a betonului. Potrivit primarului municipiului Edineţ, Constantin Cojocaru, fabrica activează ilegal, fără avizele necesare.
" Ei au venit la primărie să le ofer o autorizație de construcție. Le-am spus că cum aduc avizul de la ecologie, le permit, conform inspectării făcute de lucrători mei pe domeniul construcției, totul arăta că, în rază imediat apropiată, este o casă de locuit. Și acest lucru m-a făcut să solicit un astfel de aviz. Un astfel de aviz, până în prezent, nu a fost prezentat", a declarat Cojocaru.
La 14 iulie, Agenția pentru Protecția Mediului a informat toate părțile cu privire la refuzul de a elibera o autorizație de mediu pentru proiectarea și amplasarea instalației de betoane:
" Noi menținem la control această situație, inspectorii permanent, se deplasează în teritoriu. Nu negăm faptul că au existat cazuri, când am fost martorii oculari, când pe teritorii circulau autospeciale, iar unele din ele erau parcate sub buncărele de producere mortarului, toate acestea sunt atestate. La moment, agentul economic este citat pentru a ne da explicații de ce, anume, sunt desfășurate aceste activități." a declarat Andrian Rotaru, şeful Inpecţiei pentru Protecţia Mediului dinEdineţ.
Administatroul uzinei susţine construcţia acesteia a fost posibilă datorită unui proiect european, iar utilajul a costat circa jumătate de milion de euro. De asemenea, bărbatul neagă că uzina ar produce beton şi declară că aici au loc doar lucrări de verificare ale echipamentului:
"Această uzină a fost procurată cu un suport a unui program european. A fost finanțată de bani europeni prin programul Yield for Business. – În totalitate? La procurarea utilajului. Deja la devamare, la taxele vamale, la amenajarea teritoriului, la procurarea teritoriului, au fost banii întreprinderii. Valoarea proiectului acestui european este în jur la jumătate de milioane de euro", a declarat Anatolii Gaidamaşciuc, administratorul SRL Blex Grup
Bărbatul recunoaşte că până în prezent nu a reuşit să obţină avizul pozitiv al Agenţiei de Mediu, însă, este covins că va primi curând autorizaţia necesară:
" La uzina de la Edineț am ajuns la o problemă de obținerea avizului mediului. S-au depus cererea de obținere avizului mediului după ce au trecut mai mult timp, încă nu l-am primit, este în proces de astea și mă împiedică să pornesc în totalmente activitatea. Deci la moment nu se desfășoară acolo activități? Bun, sunt ceva pregătiri pentru lucru, se pregătesc lucrătorii, se instruiesc lucrătorii pentru producerea betonului, tot este necesitate de un timp de pregătit ca să avem și oameni corespunzători"
Pe acest caz, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului s-a adresat în instanța de judecată pentru a obliga agentul economic să le permită accesul pe teritoriul uzinei. Pe 4 iunie 2024, Judecătoria Edineț a emis o decizie care prevedea aplicarea unei amenzi administratorului Anatolii Gaidamasciuc, în mărime de 10.000 de lei, cu privarea dreptului de a-și desfășura activitatea timp de patru luni. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel și este în examinare.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ