Valul de căldură din sudul Europei poate produce mii de decese în următoarele zile. Avertismentul dur al experților

01 июля 2025, 16:59

Țările care ar putea înregistra cele mai mari rate de decese în exces sunt Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg, a declarat pentru Politico un expert de la London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Cele mai rele zile vor fi probabil marți și miercuri", a adăugat el.

Europa trebuie să acționeze rapid pentru a gestiona efectele căldurii extreme, deoarece temperaturile depășesc 40 de grade, iar experții se tem că fenomenul ar putea să producă mii de morți în următoarele zile, scrie Hotnews.ro.

Sudul Europei se află în plin val de căldură, temperaturile ajungând până la 46 de grade Celsius în regiunea Huelva din Spania – un nou record național pentru luna iunie.

Între timp, Franța, Italia, Grecia, Portugalia și Balcanii de Vest se confruntă, de asemenea, cu temperaturi caniculare, dar și cu incendii de vegetație și victime civile.

Un expert al Organizației Mondiale a Sănătății a emis luni un avertisment dur, solicitând mai multe măsuri pentru a preveni zecile de mii de "decese inutile și în mare parte evitabile".

"Nu se mai pune problema dacă vom avea un val de căldură, ci câte vom avea în acest an și cât vor dura", a declarat Marisol Yglesias Gonzalez, ofițer tehnic pentru schimbări climatice și sănătate la OMS din Bonn.

"Cele mai rele zile vor fi probabil marți și miercuri"

În ceea ce privește numărul de persoane care ar putea fi în pericol, Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat pentru Politico că acest val de căldură ar putea provoca mai mult de 4.500 de decese în exces între 30 iunie și 3 iulie.

Țările care ar putea înregistra cele mai mari rate de decese în exces sunt Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg, a spus el. "Cele mai rele zile vor fi probabil marți și miercuri", a adăugat expertul citat de Politico.

Căldura face anual peste 175.000 de victime în regiunea europeană a OMS – care se întinde din Islanda până în Rusia.

Un studiu major la care a participat și Masselot, publicat în ianuarie, care a acoperit 854 de orașe europene, a avertizat că decesele cauzate de căldură vor crește brusc dacă nu se acordă prioritate adaptării semnificative la schimbările climatice.

Valuri de căldură mai frecvente și mai intense

Luni, OMS a afirmat că schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, înseamnă că valurile de căldură vor deveni mai frecvente, mai periculoase și mai intense, ducând la îmbolnăviri mai grave și la decese.

Aproape două treimi dintre orașele spaniole au primit avertizări de risc pentru sănătate, dintre care 804 se află la cel mai înalt nivel de alertă, potrivit datelor agenției meteorologice naționale Aemet.

Un purtător de cuvânt a declarat că valul de căldură intensă în întreaga țară va dura până pe 3 iulie.

Alerte de căldură sunt, de asemenea, în vigoare în Franța, Italia, Portugalia și Grecia.

Guvernul grec a emis, de asemenea, avertismente cu privire la poluarea aerului din cauza incendiilor de vegetație care au afectat orașele de coastă din apropierea Atenei.

Între timp, peste 50.000 de persoane au fost evacuate în Turcia, în principal din cauza unui incendiu în apropiere de Izmir.

În Albania, 26 de incendii de vegetație au fost raportate între duminică și luni, în timp ce în Serbia, meteorologii au raportat că joia trecută a fost cea mai fierbinte zi de la începutul înregistrărilor în secolul al XIX-lea.

Autoritățile trebuie să fie mai bine pregătite

OMS a recomandat hidratarea, evitarea căldurii de la amiază și menținerea unei temperaturi răcoroase în locuințe, în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv adulții în vârstă, copiii, lucrătorii în aer liber, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice.

Cei care iau medicamente precum antidepresivele sau medicamentele pentru tensiunea arterială ar trebui, de asemenea, să aibă grijă, a spus Yglesias Gonzalez, deoarece acestea pot afecta capacitatea de a regla temperatura corpului.

Experții au avertizat că autoritățile trebuie să fie mai bine pregătite. Într-un sondaj realizat în 2022, doar 21 din cele 57 de țări din regiunea OMS Europa au declarat că dispun de un plan național de acțiune împotriva căldurii și sănătății.

Dintre acestea, 14 se aflau în UE.

Dintre recomandările de bază ale OMS, cele mai frecvent puse în aplicare sunt sistemele de alertă în timp util și campaniile de comunicare.

Dar țările sunt în întârziere în ceea ce privește pregătirea sistemelor lor de sănătate și prevenirea expunerii la căldură printr-o mai bună planificare urbană, a declarat Yglesias Gonzalez.

OMS va emite noi orientări actualizate pentru guverne anul viitor, inclusiv sfaturi privind strategiile de "răcire centrată pe oameni "la nivel urban și regional pentru a proteja oamenii de căldură, a adăugat ea.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода