VIDEO Compania aeriană Aeroflot, afectată de un atac cibernetic masiv, care a dus la anularea a zeci de curse. Cu ce amenință hackerii

28 июля 2025, 14:16
Embed:

Compania aeriană rusă Aeroflot a fost nevoită să anuleze zeci de zboruri luni, după ce un grup obscur de hackeri pro-ucraineni și-a asumat responsabilitatea pentru ceea ce acesta a descris drept un atac cibernetic devastator, relatează Reuters.

Transportatorul național al Rusiei nu a oferit detalii suplimentare despre cauza problemei sau despre cât timp va dura remedierea acesteia, însă panourile de plecări de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova s-au înroșit de zboruri anulate, tocmai într-o perioadă în care mulți ruși își iau concedii, scrie Hotnews.ro.

Kremlinul a declarat că situația este îngrijorătoare, iar procurorii au confirmat că problemele companiei aeriene sunt rezultatul unui atac informatic și au deschis o anchetă penală.

Un comunicat ce pretinde a proveni de la un grup de hackeri numit "Silent Crow" a afirmat că operațiunea a fost desfășurată împreună cu un grup bielorus numit "Cyberpartisans BY", ca semn de susținere pentru Ucraina.

"Slavă Ucrainei! Trăiască Belarusul!", se arată într-un mesaj distribuit de hackerii de la "Silent Crow".

Grupul și-a asumat anterior responsabilitatea pentru atacuri de anul acesta asupra unei baze de date imobiliare din Rusia, a unei companii de stat de telecomunicații, a unei mari firme de asigurări, a departamentului IT al guvernului din Moscova și asupra biroului din Rusia al producătorului auto sud-coreean KIA. Unele dintre aceste atacuri au dus la scurgeri masive de date.

"Informațiile pe care le citim în spațiul public sunt destul de alarmante. Amenințarea reprezentată de hackeri este o amenințare care persistă pentru toate companiile mari care furnizează servicii populației", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Vom clarifica, desigur, informațiile și vom aștepta explicațiile de rigoare", a promis el.

Aeroflot, Ministerul Transporturilor de la Moscova și autoritatea de reglementare în aviație din Rusia nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii privind atacul cibernetic.

Compania aeriană a declarat că a anulat peste 50 de zboruri – majoritatea pe rute interne, dar și către capitala belarusă Minsk și capitala Armeniei, Erevan -, după ce a raportat o defecțiune a sistemelor sale informatice. Cel puțin alte 10 zboruri au fost întârziate.

"Specialiștii lucrează în prezent pentru a minimiza impactul asupra orarului de zbor și pentru a restabili funcționarea normală a serviciilor", a declarat Aeroflot.

Comunicatul în numele grupului "Silent Crow" afirma că atacul cibernetic este rezultatul unei operațiuni desfășurate pe parcursul unui an, care a penetrat în adâncime rețeaua Aeroflot, a distrus 7.000 de servere și a preluat controlul asupra calculatoarelor personale ale angajaților, inclusiv ale unor directori de rang înalt.

Grupul de hackeri nu a furnizat nicio probă în acest sens, însă a amenințat că va începe în curând publicarea "datelor personale ale tuturor rușilor care au zburat vreodată cu Aeroflot".

De la declanșarea de către președintele Vladimir Putin a războiului din Ucraina, în februarie 2022, călătorii din Rusia s-au obișnuit cu perturbări ale zborurilor. Totuși, aceste întârzieri au fost de obicei cauzate de închideri temporare ale aeroporturilor în timpul atacurilor cu drone.

Pasagerii iritați și-au vărsat furia pe rețeaua socială VK, echivalentul rusesc al Facebook, plângându-se de lipsa unor informații clare din partea companiei aeriene.

Malena Ashi a scris: "Stau pe aeroportul din Volgograd de la 3:30!!!!!!! Zborul a fost reprogramat pentru a treia oară!!!!!! De data aceasta a fost reprogramat pentru aproximativ 14:50, și trebuia să decoleze la 5:00!!!"

O altă femeie, Yulia Pahota, a scris: "Call-center-ul este indisponibil, site-ul este indisponibil, aplicația este indisponibilă. Cum pot returna un bilet sau să-l schimb cu următorul zbor, așa cum sugerează Aeroflot?"

Compania aeriană a anunțat că pasagerii afectați pot solicita rambursarea sau alte bilete în decurs de 10 zile.

În ciuda sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, care au limitat drastic opțiunile de călătorie și numărul de rute, Aeroflot rămâne printre primele 20 de companii aeriene din lume raportat la numărul de pasageri transportați, care anul trecut a ajuns la 55,3 milioane de persoane, potrivit site-ului său.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Все теги

Читайте также...

Смотреть все
live-newtv

Опрос

Нужна ли Молдове свободная и профессиональная пресса?

Sondaj

Погода